O întâlnire cu Vladimir Putin, solicitată de premierul României, a fost refuzată cu aroganță de liderul de la Kremlin. Dar în spatele impoliteții se ascundeau, de fapt, interesele expansioniste ale Moscovei, potrivit martorilor acestui episod.
Vladimir Putin a refuzat categoric o întâlnire cu Adrian Năstase, atunci când acesta din urmă a devenit premierul României. Dezvăluirea a fost făcută de omul de afaceri George Păunescu, care a explicat și care a fost motivul acestui refuz..
El a fost directorul secției de import-export și al celei de valută din Ministerul Eonomiei, în timpului regimului lui Nicolae Ceaușescu. După 1990 și-a lansat propria afacere, dar spune că a fost martorul mai multor decizii importante în ceea ce privește economia României.
Refuzat de Putin
Imediat după 1990, rușii s-au infiltrat în România prin tot felul de societăți intermediare. Totul cu sprijinul celor care dețineau funcții în ministere, susține George Păunescu. Rușii doreau să pună mâna pe resursele energetice ale țării.
„Când România a ajuns la un nivel satisfăcător în ceea ce privește producția de energie, rușii au încercat să cucerească această piață prin intermediul unor societăți mixte. Cei de la Gazprom au pierdut la vremea respectivă un contract importat, iar apoi a venit la putere PSD.
Dan Ioan Popescu dorea să aibă controlul asupra furnizării de energie și m-a rugat atunci să intermediez o întălnire cu cei de la Gazprom. Nu au vrut să primească pe nimeni din Guvern. Au transmis că ar susține înființarea unei societăți mixte, cu condiția ca eu, George Păunescu să fiu acționar.
Apoi, Dan Ioan Popescu mi-a mai spus că mai are o rugăminte. Dorea să intermediez o întâlnire între Adrian Năstase și Vladimir Putin. Acesta din urmă nu a vrut însă să îl primească“, a spus George Păunescu într-un interviu la Realitatea Plus.
Apropiere de Rusia
Patru ani mai târziu, în 2004, în ultimul an de mandat ca premier. Adrian Năstase a reușit să se întâlnească totuși cu Vladimir Putin. A spus atunci că relațiile din România și Rusia trebuie consolidate.
În 2019, Adrian Nătase a mers în vizită la Moscova și spus, din nou, că România trebuie să mențină relații bune cu Rusia.
„Consider cu încăpățânare că putem, uneori, să rescriem istoria, dar că nu putem schimba geografia. Rusia a fost, este și va rămâne un vecin important al nostru cu care trebuie să avem un dialog, inclusiv pe teme în care avem poziții sau interese diferite. Spre exemplu, despre ce se întâmplă în Marea Neagră. Așa cum fac toate statele europene, inclusiv ceilalți vecini ai noștri“, scria Adrian Năstase, în 2019 pe blogul său.