Prezent aseară la Realitatea TV, premierul Ludovic Orban a afirmat că nu se va aplica principiul dreptului câștigat în cazul cumulării pensiei cu salariul, ci vor fi date acte normative care nu vor crea discriminări între cei care s-au pensionat anterior legii și cei după.
Denise Rifai: Trebuie să vă întreb: cumva or fi supăraţi judecătorii CCR? Astăzi trebuiau să judece încă o speță, cea a cumulării pensiei cu salariul. La CCR, veniturile sunt în medie de vreo 50.000 de lei, pentru că judecătorii își cumulează pensia cu salariul, și au amânat acest răspuns până pe data de 12 februarie.
Ludovic Orban: Deci şi aicea eu susțin foarte clar această măsură și consider că este profund constituțională. Mi se pare normal ca statul, atâta timp cât ia această decizie care, repet, e profund normală - cineva se pensionează, mulți dintre ei s-au pensionat la cerere, s-au pensionat anticipat, beneficiind de legi speciale. Păi dacă te-ai pensionat, nu poți să vii să cumulezi, după ce tu ai spus că te-ai pensionat că nu mai vrei să muncești, după aia să vii să te angajezi la stat, mulţi dintre ei provenind tot din sistemul public, cei care s-au pensionat, care s-au pensionat pe legi speciale, și acum vin să lucreze în continuare la stat, să cumuleze pensia cu salariul.
Ludovic Orban: Vă mai spun încă o dată: asta nu înseamnă o restrângere la muncă. Dacă omul vrea să lucreze, poate să lucreze, noi nu-i interzicem să lucreze. Noi spunem foarte clar că dacă lucrează în sistemul public, nu poate beneficia de pensie pe perioada cât lucrează în sistemul public - mi se pare perfect de bun-simț, normal, constituționale, legal. Nu interzice, nu e interdicția dreptului la muncă, ci pur și simplu şi spune 'măi, dacă muncești, dacă vrei într-adevăr să fii activ, să lucrezi în sectorul public într-o instituție a statului, se suspendă plata pensiei, sigur, având dreptul ulterior să ți se recalculeze pensia, să îți crească cu perioada pe care o lucrezi cât ești la stat. De asemenea, nu se interzice prin lege...
Denise Rifai: Şi acum, dumneavoastră îmi spuneţi că pe 12 februarie...
Ludovic Orban: Numai puțin să termin, lăsați-mă să termin ideile...
Ludovic Orban: Numai puțin să termin, lăsați-mă să termin ideile,ca să înţeleagă oamenii, să fie complet informați - nu se interzice prin lege să lucreze în mediul privat. Dacă vrei să lucrezi în mediul privat, ești liber să lucrezi în mediu privat, dar pensia publică pe care o dai din sistemul public de pensii nu poate fi cumulată cu salariul pe care îl primește ca angajat al unei instituții publice.
Denise Rifai: În cazul judecătorilor la CCR, vorbim de pensii de zeci de mii de lei, am văzut, iar veniturile lunare pentru domnii de la CCR depăşesc 50.000 de lei. În tot cazul, dumneavoastră îmi spuneți că pe 12 februarie judecătorii de la CCR își vor înjumătăți veniturile, declarând această lege constituțională?
Ludovic Orban: Prevederea nu face referire la judecătorii Curții Constituționale și la cei care exercită mandate alese, care sunt prevăzute în...
Denise Rifai: A, deci domnii de la CCR vor putea să îşi primească şi pensia şi salariul. Haideţi că asta e o ştire.
Ludovic Orban: ... care sunt... Cei de la Curtea Constituțională,e vorba de cei care sunt aleși primarii, de exemplu, care sunt aleși, nu au această interdicție, pentru că ei sunt rezultatul unei proceduri de alegere, exercită un mandat de demnitate publică primarii.
Denise Rifai: Oricum, astăzi am aflat o chestie nouă. Ieri nu ne-a spus-o nimeni. Am făcut dezbateri, para-dezbateri, am muncit mult la Realitatea în ultima perioadă pe pensiile acestea speciale. Ieri am aflat că s-a votat un proiect de lege, în opinia mea departe de a fi un proiect de lege corect, pentru că vizează doar niște categorii, foarte vulnerabil, deci poate cădea la Curtea Constituţională pe drept vorbind. Mai mult decât atât, ni s-a spus totuși că se face ceva economie în bugetul de stat. Astăzi să se așeze o altfel de informație în spațiul public și anume că nu se va face nicio economie în bugetul de stat, pentru că, de fapt, dacă această lege votată ieri în parlament va trece de CCR, ea va produce efecte doar pentru viitorii pensionari, deci pentru cei care se vor pensiona din aceste domenii, nicidecum nu va veni să taie din pensiile aflate în plată acum.
Ludovic Orban: Eu am o părere contrară.
Denise Rifai: Vă rog şi v-o ascult cu mare interes.
Ludovic Orban: În ceea ce priveşte parlamentarii, de exemplu: dacă se adoptă legea, se sistează plata indemnizațiilor speciale pentru parlamentari.
Denise Rifai: Nu. Toţi specialiştii...
Ludovic Orban: Nu ştiu cine v-a dat interpretarea asta
Denise Rifai: Fostul preşedinte de la CCR, Augustin Zegrean.
Ludovic Orban: Bun, acuma, până la urmă, aplicarea legilor se face de către Guvern...
Denise Rifai: Fosta șefă a Casei de Pensii, Doina Pârcălabu.
(...) Denise Rifai: În opinia dumneavoastră, ar trebui să se taie aceste pensii aflate în plată acum, pe ce s-a votat ieri?
Ludovic Orban: Cu siguranță, trebuie recalculate pensiile pe baza prevederilor legale.
Denise Rifai: Pai este un drept câştigat deja. Nu se va putea asta.
Ludovic Orban: Vom vedea. Eu cred că există soluții privitoare la recalcularea inclusiv a pensiilor, pentru că nu se poate crea o discriminare între cei care se pensionează din momentul adoptării legii față de cei care s-au pensionat înainte.
Denise Rifai: Logic.
Ludovic Orban: Aici nu cunosc chiar în detaliu prevederile legate de acest subiect, dar încă o dată, până la urmă aplicarea legilor se face de către guvern şi dacă va fi necesar vom emite acte normative, care într-adevăr să permită aplicarea legii și mai ales să asigure o egalitate de tratament între cei care s-au pensionat anterior se cşi cei care se pensionează după adoptarea proiectului de lege.