Ce le-a pregătit premierul Cîțu, miniștrilor? Un plan strict care cuprinde termene, obiective și dead-line care să reflecte activitatea lor în domeniile pe care le administrează.
Respectiv, miniștrii trebuie să își prezinte concret și în detaliu reformele, restructurările, planurile de investiții și proiecțiile, dincolo de sloganele prezentate pe FB sau în mass-media. Totodată, miniștrii trebuie să-i înainteze trimestrial premierului, planul de activitate realizat dar și cel prognozat.
Cîțu pune pe masa de ședință a Guvernului un plan de monitorizare a miniștrilor
Documentul pregătit de premier se numește “Memorandum referitor la monitorizarea şi evaluarea complexă pe bază trimestrială a acțiunilor întreprinse de Guvern pentru îndeplinirea Programului de guvernare, activității ministerelor și diseminarea rezultatelor Programului de guvernare” potrivit agendei oficiale a ședinței de Guvern.
Memorandumul prevede clar că miniștrii trebuie să completeze “Fișe individuale care conțin obiectivele generale, obiectivele specifice cu măsurile/acțiunile aferente cuprinse în Programul de guvernare, precum şi alte măsuri de reformă.”
Miniștrii trebuie să completeze fișe în care să-și prezinte reformele cu care se laudă
“Fișele conțin şi elemente de detaliere în ceea ce privește perioadele necesare pentru implementarea măsurilor pe care ministerele vor fi solicitate să le completeze.” La trei luni, miniștrii vor fi evaluați de un tehnocrat reputat, Cristian Stănică, de la Prognoză.
“Ministerele vor transmite trimestrial către Secretariatul General al Guvernului și către Comisia Națională de Strategie şi Prognoză, cel târziu până pe data de 25 ale lunii următoare trimestrului, situația privind stadiul obiectivelor/măsurilor” pe care le au în vedere sau pe care le-au îndeplinit, conform documentelor din ședința de Guvern de astăzi.
Florin CîţuCentralizatorul documentelor pe care miniștii trebuie să le prezinte pentru a-și justifica eficiența guvernamentală este Comisia Națională de Strategie și Prognoză condusă de Cristian Stănică, un tehnocrat recunoscut în domeniu. Cristian Stănică a fost numit în această funcție în noiembrie 2019 de premierul de atunci, Ludovic Orban.
“Profesorul” Cristian Stănică va verifica raportările miniștrilor
“La finalul fiecărui exercițiu trimestrial, Comisia de Strategie și Prognoză va elabora o sinteză a acțiunilor întreprinse de Guvern pentru îndeplinirea Programului de guvernare, a stadiului realizărilor obiectivelor de investiții, cât și a activității ministerelor şi a instituțiilor/companiilor din subordine, care va fi supusă atenției Prim-Ministrului.”
“Sinteza se va baza pe informațiile comunicate de ministere şi va cuprinde suplimentar o analiză a principalelor rezultate economico-sociale, care va fi realizată de Comisia de Strategie și Prognoză.”
Comisia Națională de Strategie și Prognoză este o instituție aflată în componența Secretariatului General al Guvernului.
Peste două luni, premierul Cîțu va prezenta prima evaluare a miniștrilor
Prin acest Memorandum, premierul îi provoacă pe miniștrii să-și pună o dată în practică reformele cu care, mai ales cei de la USRPLUS, se laudă că le fac dar care sunt încă inexistente.
Florin Cîțu a anunțat încă de la numirea în funcția de premier că la șase luni de activitate a actualului Executiv va prezenta o evaluare a fiecărui ministru în parte.