Pragurile propuse de PSD pentru plafonarea prețurilor la energie. Legea intră la dezbatere în Parlament

PSD propune plafonarea prețurilor la 135 de lei/MWh pe gazele naturale și la 460 de lei/MWh pentru energia electrică. Măsura este agreată și de premierul demis Florin Cîțu care și-a schimbat punctul de vedere, în acord cu PSD, după ce guvernul său a picat la moțiunea de cenzură.

Aceste plafoane vor fi luate în discuție la comisiile senatoriale în care se va discuta propunerea legislativă inițiată de parlamentarii PSD pentru plafonarea prețurilor la energie. Proiectul de lege va fi analizat la comisiile de energie, buget și la cea economică.

În acest context, vicepreședintele comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir a declarat că plafoanele prețurilor la energie propuse de PSD sunt de 135 de lei/MWh la gaze (de trei ori mai mic decât prețul actual) și 460 de lei/MWh la energie electrică (la mai puțin de jumătate cât este în prezent).

Plafonarea prețurilor la energie este susținută și de Florin Cîțu care s-a răzgândit după ce guvernul său a fost demis prin moțiune de cenzură. Inițial, Cîțu s-a opus unei astfel de măsuri, spunând că va fi adoptată doar dacă va fi susținută de toate statele UE.

„Plafonarea prețurilor la energie în România va fi o decizie luată în prima ședință de Guvern, după ce se va rezolva criza. Vom susține plafonarea prețurilor la energie la prețurile pe care le vedem acum. Avertizez toate companiile care vor să profite de acest anunț în perioada următoare să nu se chinuie, pentru că vom plafona la prețurile actuale”, spunea Florin Cîțu imediat după ce a fost demis prin moțiunea de cenzură a PSD.

Ce spunea Florin Cîțu înainte de moțiune

Inițial, înainte să piardă guvernarea, Florin Cîțu strâmba din nas la o asemenea măsură și spunea că ar putea afecta negativ planul de investiții al companiilor.

„În acest moment vreau să mă asigur că ce vom face pe partea de compensare va fi clar şi rapid.  Încă analizăm posibilitatea de a plafona preţul la gaze, dar trebuie să fim foarte atenţi. România este producător de energie electrică şi de gaz şi trebuie să ne asigurăm că nu vom afecta planurile de investiţii ale companiilor.   Dar dacă la nivelul UE se vorbeşte de plafonare, România nu poate face altfel. Trebuie să ne concentrăm pe partea de compensare, să poată fi folosit şi în alte situaţii excepţionale pe viitor”, declara Florin Cîțu la jumătatea lunii septembrie.

Sursa foto: EVZ

PNL este în acord cu PSD

Ministrul demis al Finanţelor, Dan Vîlceanu, spune că nimeni nu îşi doreşte plafonarea preţurilor la energie, prețurile au crescut foarte mult.

„Este o politică pe care toate statele europene o iau în calcul, aceasta de plafonare atunci când ajungi la un moment la care ea este necesară şi nu trebuie să dăm o garanţie din punctul ăsta de vedere. Pur şi simplu există variante, există soluţii şi în momentul în care ele vor fi puse în practică, vor veni detaliile de rigoare. Nimeni nu îşi doreşte plafonarea preţurilor, dar am ajuns într-un moment în care preţurile în piaţă au crescut foarte mult.

Am venit cu câteva variante pentru a oferi oamenilor un sprijin şi aici mă refer la consumatorul vulnerabil şi la acea schemă de sprijin. Acolo funcţionează foarte bine sprijinul pe care îl oferim, undeva la o factură de 90 de lei, aceasta se reduce cu 21 de lei, iar consumatorul practic va plăti 69 de lei, la un nivel ca la sfârşitul anului trecut”, a afirmat Dan Vîlceanu.

Sursa foto: EVZ

Dacian Cioloș face propuneri în acord cu UE

Pe de altă parte, premierul desemnat, Dacian Cioloș a propus reducerea TVA și a accizei pentru energie. Aceasta este și recomandarea comisarului european pentru energie Kadri Simson. În mai multe intervenții publice, în ultima lună oficialul de la Bruxelles a recomandat reducerea impozitării pe energie.

„Pentru a gestiona situaţia preţurilor la energie suntem gata să discutăm cu potenţiali parteneri şi mă gândesc, în primul rând, la partenerii din coaliţie să găsim soluţii, dincolo de plafonarea preţurilor, noi ne gândim de exemplu la reducerea TVA la energie de la 19% la 5%. Sunt şi alte state membre din UE care vor aplica această măsură, care poate avea un impact direct în reducerea costurilor, facturilor la energie pentru consumatorii casnici”, a afirmat Dacian Cioloş.

De asemenea, Cioloș a propus și subvenționarea CET-urilor pentru ca prețurile la energia termică furnizată consumatorilor casnici să nu explodeze.

„Avem acum CET-uri care plătesc de 3,4 ori mai mult decât este normal, dacă subvenţionăm CET-uri, dar ne gândim şi la IMM care vor fi afectate. Şi ne gândim la credite fiscale care să le acopere parte din costurile cu preţul crescut la energie sau la exceptarea de la plata a certificatelor verzi care se care regăseşte şi în factura consumatorilor casnici. Vom veni şi cu plan de reforme ferme pentru a gestiona limitarea transmiterii COVID în perioada următoare”, a mai spus Cioloş.

Sursa foto: Parlamentul European (europarl.europa.eu)

Poziția ANRE în legătură cu măsurile propuse

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Zoltan Nagy-Bege, a declarat că se aşteaptă ca Executivul comunitar să recomande eliminarea a două taxe din factura de energie electrică - taxa pentru certificate verzi şi bonusul pentru cogenerare. Oficialul ANRE a apreciat că eliminarea celor două taxe ar produce din ianuarie o scădere cu 100 de lei a facturii de energie electrică.

„Mergând mai departe, pe o perioadă limitată se poate elimina până şi TVA, care este o măsură pentru consumatorii casnici. La non-casnici nu are niciun efect (...), pe aceştia îi poate ajuta doar în privinţa cash-flow-ului”, a adăugat Zoltan Nagy-Bege.

Zoltan Nagy-Bege a declarat că are rețineri în legătură cu eficacitatea măsurii propuse de guvern de compensare a prețurilor la energie. El a precizat că această măsură se va aplica cu dificultate.

Comisia Europeană pregătește un plan de recomandări

O soluție asemănătoare a fost văzută de și de comisarul european pentru Energie, Kadri Simson. Pe termen scurt, a afirmat comisarul pe energie, guvernele Uniunea Europeană ar putea oferi un sprijin ţintit pentru consumatori. Acesta ar consta în ajutoare pentru cei aflați în situații dificile, reducerea taxelor pe energie şi modificarea structurii generale a sistemului fiscal. Aceasta ar fi o soluție menită să ducă la depășirea crizei energetice.

De asemenea, a mai spus comisarul pe energie, guvernele ar putea folosi o parte din banii rezultaţi din vânzarea de certificate de poluare pentru susținerea consumatorilor.

Comisia Europeană va publica, pe 13 octombrie, un ghid de recomandări prin care ţările membre pot răspunde la creşterea preţurilor la energie.