Prăbușirea economică actuală din Federația Rusă este negată în mod direct de către Vladimir Putin. A făcut-o și în recenta discuție directă cu alegătorii.
O evoluție deloc convingătoare, dar care se bazează pe cifrele din ultimele trei trimestre care ar arăta o revenire sau măcar stopare a declinului economic, la fel și cel al inflației.
Președintele Federației Ruse susține că Moscova a reușit să compenseze efectele cumulate a trei fenomene: căderea prețului petrolului la nivel global – acolo unde invocă drept acțiune luată celebrul acord cu statele OPEC de reducere a producției – deși e vorba doar despre aducerea prețurilor la nivelul de pornire din noiembrie 2016; sancțiunile occcidentale împotriva Rusiei – acolo unde se vorbește chiar despre un bine făcut pentru dezvoltarea pieței interne; și respectiv sancțiunile reciproce ale Rusiei împotriva Occidentului, cele mai costisitoare, în fapt, ca impact asupra economiei ruse.
Iată că, totuși, admițând aceste cifre și evaluări, cetățenii ruși nu resimt deloc această îmbunătățire în creșterea nivelului de trai și a veniturilor proprii. Din contră, după anexarea Crimeii și agresiunea militară din Estul Ucrainei, nivelul de trai a scăzut dramatic în Federația Rusă, concomitent cu dezvoltarea programelor militare interne și a celor militariste și intervenționiste externe, în Ucraina și Estul Mediteranei, cu precădere.
La emisiunea în direct cu cetățenii ruși, cei care au reușit să pună jumătate din întrebări, 35 din cele 70 cărora le-a răspuns președintele Putin, au vorbit despre salarii mici, sărăcie și corupție, aceleași teme care ocupă majoritatea acestor evenimente de 15 ani de când se realizează emisiunea.
O statistică directă între cele 2 milioane de întrebări adresate lui Vladimir Putin și din care au fost selectate cele publice, cărora le-a răspuns vreme de aproape 4 ore, nu există, însă dacă ea s-ar fi făcut, probabil că proporția ar fi fost și mai mare pe această componentă a vieții de zi cu zi.
Deși Vladimir Putin invocă în permanență creșterea economică a Rusiei, în unele cazuri acest lucru fiind chiar dovedit de cifre și realități în ultimii 15 ani, totuși poporul nu simte avântul economic despre care vorbește șeful statului pentru că această creștere nu ajunge să fie redistribuită, să se regăsească la nivelul creșterii salariilor și a nivelului de trai.
La fiecare ediție a emisiunii de dialog direct cu poporul, Președintele rus Vladimir Putin a fost asaltat cu întrebări precum „Când vom trăi mai bine?” sau „Când vom avea salarii decente?”, acestea fiind și cele mai frecvente întrebări adresate lui Putin la toate edițiile acestei emisiuni.
Discuția e cu atât mai serioasă cu cât în fiecare an Vladimir Putin are același tip de reacție în fața acestor întrebări: Președintele rus enumeră un șir de progrese pe plan social, politic și mai ales economic. După punctarea acestora, moderatoarea emisiunii îl întreabă când se vor resimți efectele acestor progrese și de către cetățenii. Și, de fiecare dată, în fiecare an, Președintele Vladimir Putin promite cetățenilor că „în general, noi ne mișcăm cu evoluțiile într-o direcție pozitivă, iar oamenii neapărat o să simtă adevăratele schimbări spre bine”.
Potrivit lui Putin, perioada de recesiune în Rusia este istorie, ea a fost depășită. Rusia s-a confruntat cu o recesiune economică în ultimii ani, din cauza prețului relativ redus la petrol și a sancțiunilor occidentale impuse ca urmare a rolului său în conflictul din Ucraina, susține șeful statului rus. Însă el a susținut anul acesta că „Am observat o creștere trei trimestre la rând”.
Totuși, în acest an, și Președintele rus a fost nevoit să recunoască un adevăr dur: numai în ultimii 3 ani, după anexarea Crimeii, numărul persoanelor care trăiesc la limita sărăciei a crescut la 13,5%. O spune chiar șeful statului rus, nu e vorba despre propaganda occidentală atât de hulită, iar această realitate recunoscută reclamă și o reacție.
De aceea există din nou un val serios de zvonuri potrivit cărora sacrificarea Premierului Dmitri Medvedev ar fi luată în considerație extrem de puternic înaintea alegerilor prezidențiale din 18 martie 2018.