Patru țări s-ar fi opus vehement ca la următoarea ședință a Consiliului JAI să fie admise România și Bulgaria în spațiul Schengen.
Nu că ar mai fi avut importanță atâta timp cât Victor Ponta și Klaus Iohannis deciseseră deja nici să nu mai ceară admiterea.
Două state s-ar fi opus oricum, Olanda și Finlanda, cu care sunt convins că nu s-a negociat schimbarea poziției din ședințele anterioare, dar celelalte două, Germania și Franța sunt surprize. Amândouă păreau mai mult decât binevoitoare cu noul președinte al României, amintind aici doar că prima vizită în calitate de președinte a lui Iohannis a fost în Franța.
Cum întotdeauna în spatele declarațiilor privind o decizie de asemenea anvergură se ascund amănunte importante poate nu ar fi rău să trecem în revistă principalele motivații care circulă „pe surse”. Primul este că spațiul Schengen este la momentul reorganizării după criza refugiaților din Africa și Orientul Mijlociu. A doua este ancheta EADS care trenează de ceva timp. A fost disjunsă o parte care, de luni, e pe masa instanței de la Înalta Curte. Declanșarea acestei anchete ar fi un disconfort major pentru ambele țări, EADS fiind un consorțiu format din 2 companii, una franceză și una germană.
În fine, ar fi și motivații separate. Germaniei nu se poate să-i fi picat bine poziția mult prea intransigentă a României în privința relocării refugiaților, iar Franța sigur privește cu îngrijorare mersul anchetei în dosarul Apa Nova, ajuns la administratorii francezi ai companiei care a preluat alimentarea cu apă a Capitalei. Veolia este una dintre cele mai mari companii franceze în materie managementul deșeurilor, energie și mediu, afacerea din România fiind una dintre cele mai importante din afara granițelor.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.