Primarul sectorului 5 va rămâne, cu siguranță, în analele istoriei drept autorul unor gafe gramaticale epocale, "almanahe", "goagăl" și "care este" fiind doar cele mai notorii deparaje de limbaj asociate cu numele lui Marian Vanghelie. Dar viața celui care a pătruns, în mod surprinzător, până la vârful politicii românești cuprinde nenumărate ale episoade deopotrivă pitorești, cât și controversate, biografia lui Vanghelie fiind în același timp învăluită într-un aer de mister.
Despre viața politicianului ajuns, aseară, în arestul Poliției Capitalei, de dinaintea intrării pe scena politică, în anul 2000, se cunosc destul de puține elemente, biografia primarului "care este" fiind un mix de relatări ale celor care l-au cunoscut.
Prima interacțiune a lui Vanghelie cu Bucureștiul a avut loc acum 35 de ani, când acesta a lăsat Oltenița pentru a veni în Capitală, împreună cu mama sa. Copilăria și-a petrecut-o în cartierul Ferentari. În timp ce vecinii săi din acele vremuri, contactați de Libertatea, susțin că Vanghelie și-a început cariera de afacerist vânzând bilete la suprapreț la cinematograful Patria, mărturiile interlopului Sile Cămătaru, publicate de Cancan, îl plasează în lumea pantofarilor. "Pe vremea lui Ceaușescu, am avut cooperativă la domiciliu, cu angajați. Am lucrat cu Vanghelie. Era alergător, războinic și luptător ca acum. Era șef mașinist, adică cel care cosea fețele la pantofi", susținea Sile Cămătaru.
Nici despre familia lui Vanghelie nu se cunosc prea multe detalii, informațiile fiind contradictorii. Numele de familie îl are după un iubit al mamei sale, tatăl fratelui său vitreg, iar despre tatăl natural primarul Sectorului 5 declara, la un moment, dat că ar fi evreu, negând astfel faptul că ar proveni dintr-o familie de etnie rromă: "A divorțat de mama când eram mic și a emigrat în Israel. Astăzi este om de afaceri acolo".
Povestea de dragostea cu Charlotte
Un alt amănunt picant al vieții edilului bucureștean se referă la viața sa amoroasă, Marian Vanghelie făcând o pasiune aprinsă pentru fiica unei avocate, ce dorea să devină balerină, și care locuia peste drum de casa lui. “Se întâlneau pe ascuns, pentru că relaţia lor nu era bine văzută de mama fetei. Nu-l prea plăcea pe Marian. De câte ori pleca la serviciu, o încuia pe Charlotte în casă, ca să nu iasă afară. Însă cei doi nu puteau să stea mult departe unul de celălalt", a povestit pentru Libertatea o fostă vecină de-a lui Vanghelie. Cei doi au avut împreună cu băiat, Alexandru, iar relația a durat 27 de ani.
Învățătura n-a fost niciodată punctul forte a lui Vanghelie, dovadă fiind nenumăratele perle pe care le-a scos în timpul aparițiilor sale publice de politician. Primele două clase de liceu le-a terminat cu chiu cu vai, cu o medie puțin peste 5, deși instituția, pe vremea respectivă numită Grupul Școlar Industrial "Alexandru Sahia" nu era deloc cotată printre școlile fruntașe din București.
Apoi, până la vârsta de 30 de ani, în 1997, nu și-a mai bătut capul cu studiile, atunci înscriindu-se la liceu la seral. După ce-a câștigat primul mandat de primar, Vanghelie a dat piept și cu examenul de bacalaureat, pe care l-a luat din a doua încercare, la 33 de ani.
A intrat în politică pe scena din dos
Despre începutul carierei sale politice, mentorul său, Miron Mitrea, declara, potrivit Pro TV, că a intrat în PSD din întâmplare: "La început, Marian ducea tăvi cu mâncare la reuniunile de partid". Iar câștigarea fotoliului de primar, în 2010, funcție pe care nu a mai pierdut-o de atunci, a fost rampa de lansare pe scena politică românească.
Deși, în 2004, sub presiunea suspiciunilor de corupție și a ironiilor din presă, Adrian Năstase l-a obligat să se retragă din PSD, a revenit rapid în rândul social-democraților, iar perioada sa de glorie a coincis cu mandatul la conducerea PSD a lui Mircea Geoană. Prinzând parcă aripi, Marian Vanghelie îi urechea atunci, în fața camerelor TV, pe mai marii partidului, cărora le recomanda "să se ducă dracu' la muncă și să mai citească niște almanahe".
Steaua politică a social-democratului a intrat într-un con de umbră anul trecut, când Victor Ponta l-a dat afară din partid.