Nu ştiu dacă e mai important să amintesc că Daniel D. Marin îmi este prieten, un poet, sau că în urmă cu câţiva ani a aflat că are o problemă de sănătate care îl poate costa viaţa. Mi-ar fi plăcut să-i fi luat un alt tip de interviu, mai degrabă cu privire la operele sale, decât legat de problemele de sănătate.
TEXT realizat de Bianca Dobrescu
Când a aflat despre gravitatea acestora locuia, de ani buni, la București. Între timp, a plecat cu o bursă de studiu la Sassari, în Sardinia şi a creat un blog pentru strângerea fondurilor. La acea vreme, n-a strâns bani nici măcar pentru tratamentul care era deja în curs, iar, după ce a purtat nenumărate discuţii cu medicii, concluzia a fost ca operaţia să fie efectuată după ce boala se va agrava şi mai tare, adică înainte de a paraliza. El are nevoie de o operaţie foarte riscantă la singura clinică privată care își poate asuma riscul, la Hanovra.
Pe blogul său, poeziepentrusănătate.wordpress,com, acum el nu mai strânge bani pentru boala sa. Ci pentru a mamei lui, despre care a aflat de curând.
“Mama se simte rău de 3 luni, nu mi-a spus decât vag, dar a făcut ce îi stătea în putere să facă: s-a dus la medic. I-a pus un diagnostic (greşit), i-a dat pastile, dar ele nu au avut, evident, efect. S-a dus din nou, alte pastile fără efect. Abia după 3 luni a avut ideea s-o trimită să îşi facă un RMN, tocmai am primit rezultatul. Caut termenii pe internet şi am astfel explicaţia a ceea ce s-a întâmplat în acele 3 luni: glioblastomul este o tumoră cerebrală malignă şi cea mai agresivă dintre toate, deoarece nu se dezvoltă din neuroni, adică celule nervoase propriu zise, ci din celulele gliale, acele celule de suport ale sistemului nervos central. De la stadiul de celulă malignă, până la cel de tumoră cu manifestări clinice pot trece chiar şi doar câteva luni”, povesteşte Daniel D. Marin. Acum, are deja peste 4 centrimetri, iar operaţia se mai poate face doar contra-cronometru.
Daniel D. Marin are nevoie de ajutor, nu de compasiune. Mai precis de bani pentru mama sa. El vinde un hectar de pământ în Călăraşi pentru cei care sunt interesaţi. Pentru a avea o șansă, trebuie să o opereze fie în cea mai bună clinică din Europa, în Hanovra, unde se va scoate, din tumoare, peste 95%, dacă nu chiar 98%, iar costul operației este de 50 000 euro. O altă variantă ar fi în cea mai bună clinică din Balcani, aflată în Turcia, unde costul operației este de 12 000 euro. Sau la Brain Institute, din București (cu echipa lui Sergiu Stoica). La Bucureşti, s-ar scoate între 50 – 80 % din tumoare. Costul operației: 30 000 RON (+ zilele de spitalizare și investigații medicale pre- și post-operație). Tocmai a aflat că operația s-ar putea face chiar în țara sa de adopție, la Milano, la una dintre cele mai prestigioase clinici de profil din Europa, problema fiind, însă timpul: procedurile de transfer și data pentru care ar putea fi programată operația sunt, momentan, împotriva sa.
Diferențele dintre aceste clinici sunt date de durata de viață după operație, problemele post-operatoriu și riscul operației.
Tratamentul post-operatoriu, teoretic, se va putea face și gratis, la o serie de clinici de stat din România. Practic, se va face contra cost, tot la o clinică privată. “Nu am un răspuns de ce listele de așteptare de la clinicile de stat sunt atât de mari”, spune el.
Daniel D. Marin a debutat editorial cu volumul Oră de vârf (2003), i-au mai apărut Aşa cum a fost (2008), L-am luat deoparte şi i-am spus (2009; 2013) şi „Poeme cu ochelari” (2014). Şi este realizatorul antologiei Poezia antiutopică (2010). El scrie de la 15 ani, din clasa a 9-a, iar în liceu mergea şi la concursurile şi Olimpiadele Naţionale de Fizică, dar şi în tabere de creaţie. A realizat rubrici, interviuri şi anchete literare pentru mai multe reviste şi a participat la lecturi publice în Spania, Germania şi Italia.