În 1985 s-a dat startul lucrărilor la cea mai importantă investiție în domeniul irigațiilor. Unirea printr-un canal a barajului de la Călimănești, Vrancea, cu Lacul Dridu, lalomița
Cea mai importantă investiție în agricultură, Canalul Siret-Bărăgan (198 de km), care ar aduce un surplus de 250 de milioane de euro la bugetul de stat, nu a mai primit fonduri în ultimii doi ani.
Fără irigații, zona devine un deșert
Nici măcar în 2015 nu s-au alocat fonduri, deși premierul Victor Ponta a anunțat un excedent bugetar de 1,5 miliarde de euro. În acest timp, agricultorii din județele Vrancea, Buzău, Brăila, Ialomița, zone traversate de canal, continuă să facă agricultură pe terenuri semi-deșertice.
FOTO: Cea mai importantă investiție în agricultură, Canalul Siret-Bărăgan
„Nici cu tractorul nu se poate săpa în sol în unele perioade ale anului. Canalul ar fi benefic pentru întreaga populaţie din zonă. Fără un astfel de proiect nu ştiu dacă se mai poate face agricultură în această parte a ţării”, ni s-a plâns Constantin Vlase, agricultor din zona orașului Mărășeşti (Vrancea).
Ultimele alocări bugetare însemnate pentru proiect au fost în urmă cu cinci ani, în 2013, anul în care au fost alocate opt milioane de lei.
Din '89, autoritățile au fost interesate de canal doar pentru a-l transforma în zonă de plimbat cu yahtul.
Din 1985 au fost finalizați doar 5,7 km de îndiguiri și începute lucrările pe alți 37 de km. Șantierele sunt deschise doar pe primul tronson al canalului, cel din județul Vrancea.
Motivul pentru care statul evită să continuie proiectul de irigații este valoarea mare a banilor ce trebuie alocați, între 200 și un miliard de euro.
„Autoritățile speră să facă parteneriat publicprivat, să vină chinezi, ruși, israelieni, englezi să facă ei lucrarea și apoi
Proiect prioritar
Fodoreanu a mai adăugat că nici anul acesta, lucrările nu au primit vreun șfanț. Din partea autorităților, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a declarat, în legătură cu acest proiect, că este o investiție prioritară pentru care se caută surse de finanțare.
FOTO: Lucrările la 5,7 de km au fost finalizate. De la granița județului Vrancea nu s-au făcut nici măcar expropierile pentru traseul canalului până la Lacul Dridu, la 54 km de Capitală FOTO: MONITORUL DE VRANCEA
Scump, dar util
Prima propunere scrisă de amenajare a legăturii irigabile Siret-Bărăgan e din 1912 și aparține profesorului Alexandru Davidescu. Început de Ceaușescu, proiectul a fost refăcut, în 2003, de firma Aquaproiect, care a făcut și o analiză a beneficiilor investiției de un miliard de euro. Ar rezulta un plus de 320.000 tone de grâu, 513.00 tone de porumb, 60.000 tone floarea soarelui și aproape 2 milioane de tone de furaje. Creșterea economică anuală era evaluată, în 2003, la 120 de milioane de euro. Acum, aceasta s-ar ridica la 250 de milioane de euro. Pe lângă agricultură, alte avantaje ale investiției ar fi eliminarea inundațiilor din Moldova, dar și o cale de transport ieftin de mărfuri pe canal
.„Băiete, vinde! Asta e fi rma unde a lucrat Iliescu”
Din 1985 și până acum au fost alocate proiectului 130 de milioane de euro, majoritatea banilor fiind dați până în 1994, explică Fodoreanu. În ultimii 20 de ani, investițiile s-au ridicat la aproximativ 30 de milioane de euro.
FOTO: Viorel Hrebenciuc
Aceste sume s-au dus spre firme apropiate de PSD, atât Sibarex (constructorul), cât și Aquaproiect (proiectantul) având legături cu partidul care conduce coaliția de guvernare.
Nelipsitul Hrebenciuc
AQUPROIECT este un fost institut care a ajuns pe mâna unor apropiați ai fostului președinte Ion Iliescu, dar și ai liderului PSD, Viorel Hrebenciuc (foto). Este vorba de familia fostului ministru al Mediului din perioada 2000-2004, Aurel Constantin Ilie (decedat în iulie 2014). Acesta a fost consilier al lui Iliescu, dar și ambasador la Moscova.
Fiica soților Ilie (Aurel și Leontina) este botezată de Hrebenciuc. Numele acestuia apare într-un dosar DIICOT în care se face referire că trăgea sforile pentru Aquaproiect. În Dosarul Rafo, Ion Vrânceanu, un fost acționar al firmei hidrotehnice și asociat al lui Corneliu Iacubov la Vradicor, a mărtusit procurorilor că a fost forțat de Hrebenciuc și de Iacobov să-și vândă acțiunile de la „Aquaproiect” către familia Ilie.
„Mai, băiete, asta-i societatea unde au lucrat domnul președinte Iliescu. Dacă nu o vinzi, vei avea mari probleme”, a reprodus acesta amenințările primite. La rândul său, SIBAREX este controlată de Vega 93 Galați deținută de familia Istrate. Cornel Istrate este un sponsor al PSD și un cunoscut al lui Hrebenciuc.