După 20 de zile de la izbucnire, incendiul de la sonda de gaz din comuna sătmăreană Moftinu Mare a fost stins la sfârșitul săptămânii trecute. Cel care a coordonat acţiunea este o adevărată legendă mondială a incidentelor de acest gen. Canadianul Mike Miller a devenit celebru în 1991, când a reuşit să stingă incediile de la 180 de câmpuri petroliere din Kuweit, incendiate de armata lui Sadam Hussein, aflată în retragere.
La sfârşitul lunii decembrie, compania Serinus, care deţine exploataţia de la Moftinu Mare, i-a chemat în ajutor pe canadienii de la Safety Boss, specializaţi în astfel de incidente, pentru a stinge incendiul de la sonda de gaze. Acţiunea a fost coordonată chiar de Mike Miller, directorul companiei, dar şi o adevărată legendă în rezolvarea acestui tip de incendiu. Sâmbătă, Miller, ajutat şi de pompierii români, a reuşit să închidă definitiv incendiul de la Moftinu Mare, ajungând astfel la 500 de cazuri de acest gen rezolvate.
A stins 180 de incendii în 200 de zile
Mike Miller a preluat compania în 1979 de la tatăl său, cel care a fondat-o în 1956. A devenit celebru în 1991, imediat după încheierea războiului din Golful Persic. Conştient că va fi învins de coaliţia internaţională condusă de SUA, Saddam Hussein s-a retras din Kuweit, ţară pe care o ocupase, şi a dat un ordin şocant armatei sale: să incendieze toate câmpurile petroliere întâlnite în retragere. Militarii irakieni au dat foc la peste 600 de câmpuri petroliere, din cele 943, câte avea pe atunci Kuweitul şi au provocat unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din istorie. Kuweitul a investit peste 1,5 miliarde de dolari în stingerea incendiilor şi a chemat în ajutor majoritatea companiilor din lume specializate în astfel de incendii. Mike Miller a fost cel mai eficient dintre „pompierii” petrolului kuweitian, stingând cel mai mare număr de incendii. A reuşit, împreună cu echipa sa, să stingă focul de la 180 de câmpuri petroliere în numai 200 de zile. De altfel, acţiunea din primăvara anului 1991 este şi cea mai mare din istoria companiei canadiene.
Mike Miller a sărbătorit alături de pompierii români stingerea incendiului FOTO: PRESASM.RO
A limitat pierderile financiare ale Kuweitului
Viteza cu care s-au mişcat canadienii conduşi de Miller în 1991 a impus ritmul şi pentru celelalte firme implicate în proiect. Dacă la începutul operaţiunii de stingere a incendiilor majoritatea firmelor au estimat că le trebuie aproape doi ani pentru a stinge câmpurile petroliere din Kuweit, ritmul impus de Miller le-a făcut să închidă operaţiunea după numai 9 luni. Pe lângă cei 1,5 miliarde de dolari investiţi în stingerea incendiilor, Kuweitul a mai pierdut 5 miliarde de dolari din pagubele provocate de incendii şi un milion de barili de petrol care au ars. Totuşi, specialiştii au spus la vremea respectivă că pagubele ar fi fost şi mai mari dacă Mike Miller nu ar fi impus un ritm atât de rapid de stingere a incendiilor.
Cum a izbucnit focul
Incendiul de la Moftinu Mare, judeţul Satu Mare, a izbucnit în dimineaţa zilei de 18 decembrie, în timp ce angajaţii companiei care deţine sonda încercau să instaleze o valvă de protecţie, menită să prevină scurgerile de gaze. După instalarea acestei valve, sonda urma să intre în producţie, lucru care nu s-a mai întâmplat din cauza incendiului. Deşi nu au existat victime umane, resursele dislocate, în cele aproape trei săptămâni cât a ars sonda, au fost impresionante. Pe parcursul celor 20 de zile, pe amplasamentul sondei de gaz au acţionat pompieri din opt inspectorate judeţene, însumând aproape 300 de oameni care s-au aflat permanent în preajma incendiului.
Forarea pentru sonda care a ars a început în urmă cu un an
Compania canadiană Serinus Energy este o firmă controlată de Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de miliardarul polonez Jan Kulczy. La începutul anului 2017, Serinus a anunțat că a obținut 25,2 milioane dolari canadieni (19,2 milioane dolari americani) din vânzarea de acțiuni, fondurile urmând să fie folosite pentru finanțarea proiectelor din România și Tunisia, inclusiv pentru construcția unității de producție de la Moftinu Mare. Până în prezent, compania a forat două sonde, ambele în comuna Moftinu, la una dintre sonde fiind identificate rezerve recuperabile de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României.