Povestea asasinării cu mercur n-a „ţinut” în instanţă

Tribunalul Bucureşti a dat publicităţii motivarea deciziei prin care medicul nigerian Enabulele Hope a fost achitat pentru acuzaţia că ar fi încercat să o ucidă pe bona copilului său folosind dimetilmercur. Instanţa l-a condamnat însă pe medic la 3 ani şi 8 luni de închisoare pentru trafic de substanţe toxice

Medicul Hope nu a negat achiziţia substanţei periculoase, despre care a spus că a cumpărat-o din Germania pentru a o folosi la clinica lui privată din Nigeria pentru calibrarea aparatului de Rezoluţie Magnetică Nucleară (RMN), însă a susţinut tot timpul că este victima unei înscenări în ceea ce priveşte acuzaţia de tentativă de omor. Instanţa a ajuns la concluzia că susţinerile Marianei Ţuţu, bona medicului, potrivit căreia nigerianul i-ar fi predat substanţa fără să-i spună că este extrem de toxică, îndemnând-o chiar să o guste, nu sunt credibile.

Argumentele judecătorului

„Susţinerile părţii civile ...din cursul procesului penal potrivit cărora, în cursul lunii mai 2015, inculpatul O.O.E.H (n.r. – Oviarobo Osagie Enabulele Hope) a venit în Oradea şi i-a predat substanţa de dimetilmercur, nu sunt credibile, câtă vreme nu au fost confirmate prin probe certe, ci dimpotrivă infirmate de mijloacele de probă administrate în cauză.

(...) În concluzie, faţă de toate considerentele prezentate, nefiind probe certe, sigure, complete din care să reiasă existenţa faptelor de tentativă de omor calificat, (...)de contrabandă calificată, (...)trafic de produse sau substanţe toxice (...) tribunalul va dispune achitarea inculpatului O.O.E.H pentru fiecare dintre infracţiunile anterior enumerate, întrucât faptele nu există”, se arată în motivarea Tribunalului Bucureşti.

Potrivit anchetatorilor, medicul nigerian ar fi încercat să o ucidă pe Mariana Ţuţu, bona copiilor săi, din gelozie după ce a aflat că fiul acesteia s-ar fi culcat cu nevasta lui Hope.

În faţa unui judecător de la Tribunalul Bucureşti, Mariana Ţuţu a povestit cu lux de amănunte cum, la cererea nigerianului, a încercat să deschidă fiola cu dimetilmercur – o substanţă letală la inhalare sau atingere – cu ajutorul unui cuţit.

„Mi-a fost frică să o deschid singură şi am mers la prietena mea, Adriana Săbăduş. Hope m-a făcut proastă, că nu ştiu să deschid o fiolă. Am mers acasă la Adriana cu lada şi fiola.

Eu am încercat să sparg fiola cu un cuţit, dar nu s-a spart, era într-o sticlă foarte groasă. Adriana a lovit fiola deasupra chiuvetei cu un ciocan. Mulţumim lui Dumnezeu că nu ne-a căzut pe mână, că muream. Eu am scuturat fiola în borcanul cel mic şi am introdus lingura de plastic. Borcanul cel mic l-am introdus în borcanul mare şi le-am băgat în frigider”, susţinea Mariana Ţuţu în faţa instanţei.

Bona a spus că a doua zi a observat că lingura se topise şi a sesizat un miros înţepător. „L-am chemat pe fratele meu, a citit ce scrie pe etichetă şi a sunat la laborator.

(...) Am primit un telefon de la laborator şi o doamnă mi-a spus să arunc frigiderul cu totul că substanţa e toxică. A spus că e dimetilmercur şi că un medic a murit după ce o picătură i-a ajuns pe mănuşă. Înainte de a pleca la Poliţie l-am contactat pe Hope şi i-am spus că vrea să mă omoare. El a negat şi mi-a spus să pun puţină substanţă în palmă, să mă conving că e zahăr. Fiul meu mi-a spus să nu fac asta”, a mai susţinut bona.

Condamnat la pedepsa minimă

Deşi nigerianul a fost achitat pentru tentativă de omor, judecătorul a stabilit că acesta se face vinovat de contrabandă cu substanţe toxice. „Fapta aceluiaşi inculpat, constând în aceea că, după ce a achiziţionat în mod fraudulos din Germania, în cursul lunii noiembrie 2015, cantitatea de 10 g dimetilmercur, substanţă toxică, pe care a introdus-o, fără drept, în România, a depozitat-o şi deţinut-o, de asemenea, fără drept, până în data de 22.01.2016, în imobilul situat în mun. …întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de produse sau substanţe toxice. (...) În atare condiţii, urmează a i se aplica inculpatului pentru fiecare infracţiune reţinută în sarcina sa câte o pedeapsă orientată la limita minimului prevăzut de lege”, se arată în motivare.