POSTELNICU: Optimismul Finanţelor, temperat de BNR

Mesajul optimist al guvernului a făcut notă discordantă cu unul mai precaut al Băncii Naţionale şi al investitorilor străini la o conferinţă care a avut loc, ieri, la Londra cu scopul de a stimula investiţiile britanice în România şi de a calma temerile pieţelor financiare în legă tură cu dezechilibrele economiei româneşti.

Pe de o parte, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a subliniat că deficitul de cont curent al României este o „sursă de dezvoltare, nu o manifestare a dezechilibrelor macroeconomice“, adăugând că sursele deficitului nu includ consumul, ci mai degrabă importul de bunuri de capital de care România are nevoie. Vosganian a mai spus că executivul este conştient de riscurile cu care se confruntă economia şi că face eforturi ca acestea să nu devină „vulnerabilităţi“.   Pe de altă parte, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a spus că banca centrală nu este la fel de optimistă ca executivul şi că aceasta consideră consumul ca fiind o sursă a deficitului de cont curent. Oficialul băncii centrale a adăugat că nivelul ridicat al inflaţiei este un fenomen temporar şi că, pentru a fi eficace, politica monetară anti-inflaţionistă a BNR are nevoie de sprijinul unor politici fiscale şi salariale disciplinate.

Richard Moat, directorul executiv al Orange Romania şi preşedintele Consiliului Investitorilor Străini, a declarat că România trebuie să revizuiască legislaţia pieţei muncii şi că penuria de forţă de muncă se acutizează pe zi ce trece.