Un portret al olimpicului care studiază fizica (și) pentru a afla adevărul despre Dumnezeu

Raul Drăgoiu este fiul unei învățătoare și al unui crescător de animale din Apoldu de Jos. Învață la Colegiul Național „Brukenthal” (Sibiu) și, deși n-a împlinit încă 17 ani, pasiunea pentru matematică, fizică și astrofizică, altoită pe trunchiul viguros al studiului temeinic, l-a proiectat în lumea oamenilor mari și a întrebărilor existențiale

Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică, desfășurată la începutul acestei luni la Gura Humorului (Suceava), a fost o șansă pe care Raul Drăgoiu a transformat-o în aur, rezervându-și, prin prisma clasării pe primul loc în România, și un bilet spre China, acolo unde se va desfășura, în octombrie, Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică. Raul nu este un novice în domeniu, bronzul obținut anul trecut în India stă mărturie.

Dar cum a încolțit această preocupare în inima copilului din Apoldu? „Mereu am fost curios. Încă de mic - îmi povestesc părinții - întrebam despre tot felul de lucruri. Nu știau ce să mai facă, doar să-i mai slăbesc cu întrebările”, se amuză Raul. Curiozitatea înnăscută a fost, probabil, responsabilă pentru atracția puștiului în direcția științelor exacte.

„Inițial mi-a plăcut matematica, dar, în clasa a VI-a, când am început Fizica, mi-a plăcut și mai mult. Mă pasiona pentru că, până la urmă, cel mai important în viață este să știi adevărul, iar pentru a-l cunoaște trebuie să-l cauți”, s-a confesat Raul publicației Turnul Sfatului.

Un instrument pentru determinarea adevărului

Olimpicul nu se joacă atunci când vorbește despre adevăr. Ba chiar ține să-i pună la punct pe cei care consideră că unde-i vorba de știință, nu-i loc pentru ideea de Divinitate: „Vreau să știu adevărul, iar știința este un mijloc prin care pot să-l aflu. Eu cred că există Dumnezeu. Știința și existența lui Dumnezeu sunt două planuri care se completează, nu două planuri care se contrazic”.

Se visează cadru universitar

În prezent, Raul urmează cursurile profilului Mate-Fizică din cadrul Colegiului Samuel von Brukenthal din Sibiu. Este, însă, interesat și de Informatică, pe care ar vrea s-o studieze în paralel. Hotărât, tânărul Drăgoiu și-a schițat deja planurile. După facultate (vrea să studieze la Facultatea de Fizică din Cluj-Napoca) intenționează să lucreze în domeniul cercetării pentru a putea aborda, ulterior, o carieră universitară la Sibiu, în orașul care l-a adoptat.

Pune banii la saltea

Premiat de mai multe ori pentru rezultatele excelente obținute la concursuri, Raul Drăgoiu a dat dovadă de cumpătare: „Am strâns toți banii primiți în ultimii trei ani (Clubul Rotary Sibiu l-a recompensat cu 7.000 de lei, 10.000 de lei, respectiv 10.000 de lei). Nu vreau să-i stric acum pe vreo mașină sau mai știu eu ce. În curând voi începe facultatea și voi avea nevie de ei”.