Polonia pierde la CEDO. Judecătorul Waldemar Żurek a câștigat la Strasbourg. Cu ce sumă trebuie să-l despăgubească

CEDO. Sursa foto: Arhiva evz

Judecătorul Waldemar Żurek câștigă la CEDO. Pe lângă încălcarea art.6 (dreptul la un proces echitabil), Tribunalul de la Strasbourg a constatat și o încălcare a art. 10 (libertatea de exprimare), care confirmă că atunci când statul de drept este amenințat, judecătorii au nu numai dreptul, ci și obligația de a-şi exprima criticile și de a vorbi.

Polonia pierde la CEDO. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Polonia pentru că a încercat să reducă la tăcere un judecător care criticase deschis reforma justiției din această ţară.

Pe lângă încălcarea art.6 (dreptul la un proces echitabil), Tribunalul a constatat și o încălcare a art. 10 reținând că dreptul general la libertatea de exprimare al judecătorilor în problemele legate de funcționarea sistemului judiciar poate fi transformat într-o obligație corespunzătoare de a se pronunța în apărarea statului de drept și a independenței justiției atunci când aceste valori fundamentale sunt amenințate.

Judecătorul a câștigat procesul intentat statului polonez

Curtea a constatat că acțiunile CBA, ale Ministerului Justiției și ale Președintelui Curții de Justiție din Cracovia au fost menite să intimideze sau chiar să reducă la tăcere reclamantul care încercase să apere statul de drept și independența justiției (para. 227) . S-a indicat, de asemenea, că acțiunile serviciilor și instituțiilor statului au avut ca scop crearea unui „efect de teamă” - nu numai față de judecătorul Żurek, ci și față de alți judecători care participau la dezbaterea publică.

Aceasta este o sentință importantă în contextul urmăririi constante a judecătorilor pentru că au apărat cu îndrăzneală statul de drept, au exprimat puncte de vedere și au criticat conducătorii.

„Acumularea de măsuri luate împotriva magistratului Waldemar Zurek a urmărit să îl intimideze din cauza opiniilor pe care le exprimase în favoarea statului de drept şi a independenţei justiţiei”, arată un comunicat al instanţei de la Strasbourg.

CEDO a decis că autorităţile de la Varşovia au încălcat articolele 6.1 (referitor la dreptul de acces la justiţie) şi 10 (privind libertatea de exprimare) ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Ca urmare, Polonia a fost condamnată să îi plătească reclamantului 25.000 de euro.

Zurek a fost judecător al tribunalului regional din Cracovia şi purtător de cuvânt

În 2010 şi 2014, el a fost ales, respectiv reales membru al Consiliului Naţional al Magistraturii (CNM), instituţie unde a fost numit de asemenea purtător de cuvânt.

Ulterior - a reţinut CEDO - magistratul a devenit unul din principalii detractori ai reformei judiciare lansate în 2015 de partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), de orientare naţionalist-populistă. Zurek considera PiS o ameninţare la adresa independenței justiţiei poloneze.

În 2018, mandatul judecătorului la CNM a încetat în baza unei legi din 2017 care prevedea că judecătorii membri ai Consiliului vor fi pe viitor desemnaţi de Dietă - camera inferioară a parlamentului polonez -, iar noii membri le vor lua locul celor aleşi conform reglementărilor anterioare.

Zurek a fost vizat şi de alte măsuri: control fiscal, anchetă a inspecţiei judiciare, proceduri disciplinare despre care afirmă că încă nu s-au încheiat. Toate - a consemnat CEDO - au fost luate de organe controlate sau numite de executiv şi au urmat unor declaraţii publice ale reclamantului prin care acesta a criticat legile şi politicile propuse de guvern în domeniul justiţiei.

CEDO a afirmat că judecătorul avea nu doar dreptul, ci şi obligaţia de a lua cuvântul pentru a apăra statul de drept şi independenţa justiţiei, se arată în comunicat publicat pe site-ul monitorkonstytucyjny.eu.