Ministrul de externe român Bogdan Aurescu a stat de vorbă, miercuri, cu omologul său polonez Zbigniew Rau, un subiect abordat fiind aderarea României la Spațiul Schengen. De asemenea, s-a vorbit și despre situația din Ucraina.
În acest context, Bogdan Aurescu i-a mulțumit ministrului polonez pentru sprijinul ferm și activ al Poloniei pentru aderarea României la spaţiul Schengen. De asemenea, cei doi au vorbit despre organizarea, în prima parte a anului 2023, a celei de-a patra ședințe comune a Guvernelor României și Poloniei, după cea de la Varșovia, din martie 2022.
Polonia sprijină România în procesul de aderare la Schengen
„Șefii celor două diplomații au subliniat caracterul excelent al relațiilor de Parteneriat Strategic dintre cele două state, cu precădere pe dimensiunea politică și de securitate”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.
Ministrul român a mulțumit pentru sprijinul Poloniei pentru România în ceea ce privește procesul de aderare la spațiul de liberă circulație, iar Zbigniew Rau a reiterat susținerea puternică și activă a Poloniei pentru obiectivul aderării României cât mai curând posibil și a evidențiat că țara sa va continua să sprijine eforturile României, inclusiv în dialogul cu statele membre, și a exprimat speranța într-o evoluție pozitivă pe acest dosar, având în vedere că este corect din toate punctele de vedere ca România să adere cât mai curând.
Bogdan Aurescu a mai arătat că țara noastră dorește intensificarea dialogului politic bilateral pe toate componentele, precum și în formatele trilaterale de consultare avute de România împreună cu Polonia, inclusiv Trilaterala România-Polonia-Turcia.
Situația din Ucraina, subiect de discuție între România și Polonia
Cei doi miniștri de externe au mai discutat perspectivele de cooperare în cadrul Formatului București 9, în perspectiva Summitului NATO ce va fi găzduit în 2023 de Lituania, la Vilnius, precum și a ministerialei de externe a NATO din aprilie 2023.
În acest context, a fost evidențiată importanța păstrării ritmului consultărilor și cooperării în acest format pentru promovarea priorităților comune, se mai precizează în comunicatul MAE, potrivit digi24.ro.
Și Danemarca și-a exprimat, din nou, sprijinul pentru România în ceea ce privește procesul Schengen. Astfel, Aurescu a afirmat că Danemarca își menține sprijinul pentru obiectivul Schengen al țării noastre și, mai mult decât atât, este disponibilă de a sprijini eforturile României, inclusiv în dialogul cu partenerii europeni, astfel încât să se ajungă la un consens.