Polițiști, jandarmi sau pompieri iau cu asalt saloanele de tatuaj după ce, la finele anului trecut, s-a stabilit, prin lege, că pot fi cât de „desenați” vor. Până acum, dacă aveau tatuaje, acestea trebuiau să fie neapărat ascunse, să nu se vadă atunci când purtau cămășile cu mâneci scurte de la uniforma de vară. Mai mult, la încadrare, pielea trebuia să fie „fără semne distincticve”, după cum nota legea
Din noiembrie 2017, oamenii legii din cadrul Ministerului de Interne se pot tatua în voie, peste tot, nemaiexistând, practic, nicio restricție. Mihai este unul dintre polițiștii pentru care abrogarea anumitor alineate din Ordinul MAI nr. 144/2017 a picat la fix. Tocmai își tatuează aripi de înger pe tot spatele. Alegerea tatuajului, asumarea lui și decizia de a-l face are însă o explicație mult mai profundă.
„În decembrie am fost diagnosticat cu cancer ocular. În ianuarie am făcut operația, peste o lună am aflat că am scăpat. Am decis să fac acest tatuaj pentru a-mi aminti de îngerul meu protector, care e aici pentru mine, în fiecare moment. Îl făceam și dacă nu se schimba legea”, mărturisește absolventul Academiei de Poliție.
Nu e singurul tatuaj pe care îl are. Până la abrogarea ordinului și-a mai făcut unul, în tandem cu soția sa, la încheietura mâinii. Acela e ascuns complet de cureaua ceasului.
Cei mai „desenați” polițiști, la Crimă Organizată și Omoruri
Sunt mulți polițiști tatuați la Timișoara. Aproape toți cei de la Crimă Organizată au brațele și partea de sus a corpului colorate. Doi dintre polițiștii cercetați pentru purtare abuzivă, în povestea bătăii aplicate din greșeală fratelui Biancăi Drăgușanu și prietenului său, erau, de asemenea, posesori de tatuaje interesante. Unul din ei și-l tatuase pe Sfântul Mihail, protectorul polițiștilor.
„În viața de poliție sau în cea de informații e mai bine să fii în <asentimentul> celor cu care ai treabă. Cred că tatuajele la vedere îi ajută pe polițiști în munca de urmărire / infiltrare”, este de părere Doinel Malcoci, liderul de sindicat de la IPJ Timiș. Cele mai solicitate tatuaje sunt: cruci, inimi, numele copiilor sau maori.
„Porți artă pe tine”
„Porți o artă pe tine când te tatuezi”, spune unul din polițiștii pe care i-am cunoscut în salonul unei artiste tatuatoare din Timișoara. Regina Damian este o rusoaică de 28 de ani, din Ekaterinburg, absolventă de Arte Plastice în țara sa natală și care, de un an și jumătate, trăiește în România. Iarna trecută a început cursurile de tatuaj, pentru a pune arta sa mai departe de suportul obișnuit. Practic, acum înlocuiește pânza de pictură cu pielea modelelor sale și pictează sau scrie pe ele cu cerneală de tatuaj.
„Cele mai în vogă tatuaje sunt cele cu mesaje scrise, asta pentru că oamenii, în general, încep cu ceva micuț și drăguț ca să își facă curaj. Mulți vin și cred că doare foarte tare. Apoi realizează că nu e deloc așa, își fac curaj și cer modele elaborate. Cel mai mult îmi place să lucrez cu oamenii care mă lasă să concep desenul. Tatuajul este o artă, e firesc să apelezi la un artist și să îl lași să se manifeste”, spune Regina Damian.
Ea a desenat aripile de înger pentru Mihai, și-a dat frâu liber imaginației, și le-a completat cu elemente grafice de inspirație maori.