”Presiunea politică exercitată asupra procurorilor, pentru a abandona cazuri pe care le anchetează, a crescut în contextul în care sunt vizați oficiali de la vârf, însă rezistența procurorilor a crescut(...) Presiunea va continua atât timp cât investigăm asemenea cazuri(...) Este important ca membrii clasei politice să ajungă la o anumită maturitate politică și să înțeleagă că tot ceea ce vor procurorii este adevărul, în cazuri, și că nu avem alte interese".
Declarația a fost făcută de Laura Codruța Kovesi, procurorul- șef al DNA, într-un interviu acordat prestigioasei agenții de presă Reuters. Faptul că șefa DNA a ales să tragă un semnal de alarmă folosind un canal media de anvergură din străinătate poate fi o dovadă că, în subterane, politicienii au declanșat un adevărat război împotriva procurorilor.
Acest lucru n-ar fi deloc surprinzător, având în vedere că procurorii s-au apropiat, în ultima perioadă, periculos de mult de personaje politice care dețin în prezent pârghiile de putere. Să nu uităm că, în momentul de față, sunt anchetați cumnatul și cel mai bun prieten al premierului Victor Ponta: Iulian Herțanu și Sebastian Ghiță. Dosarul ”Referendumul”, în care este inculpat Liviu Dragnea, merge înainte în instanță. Ilie Sârbu, socrul șefului Executivului, este urmărit penal în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care au fost arestați preventiv Viorel Hrebenciuc și fiul său, Andrei.
Pe de altă parte, continuarea anchetelor în curs ar putea duce la deschiderea unor noi dosare. Denunțurile detaliate ale celor arestați s-ar putea să devină probe importante. În perioada următoare, alți și alți politicieni de anvergură ar putea vedea ușa arestului.
S-ar putea ca presiunea exercitată de politicieni să fie atât de mare, încât Kovesi să caute ajutor extern pentru a proteja independența procurorilor. Ar putea fi și un semn că nstituțiile românești își pierd interesul pentru lupta cu corupția.
Nu aș vrea să speculez foarte mult pe această temă. Vreau să remarc totuși gravitatea declarației Laurei Codruța Kovesi, cu timitere directă către politicieni. În mod normal, o asemenea declarație ar face obiectul unei ședințe extraordinare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), prezidat, de ce nu, de președintele României, cel mai important garant al independenței Justiției.
Deocamdată, instituțiile autohtone nu reacționează. CSM este preocupat ca inculpaților să nu li se mai permită să facă declarații publice. Urmăriții penal cer ca și reciproca să fie valabilă: DNA să nu mai furnizeze presei celebrele interceptări din dosare.
Curios este că nimeni nu vrea să afle despre ce presiuni vorbește Laura Codruța Kovesi și cine le exercită. Oricum am privi-o, tăcerea este suspectă. S-ar putea să fie începutul punerii batistei pe țambalul anticorupției. Sper, sincer, să mă înșel!