Țara e ruptă iar în două. Politicienii nu se lasă. În lupta lor pentru ciolan târăsc și societatea civilă, avidă azi, mai mult decât niciodată, să-și impună opțiunea pentru o Românie curată, în care lucrurile să se desfășoare conform legilor, iar instituțiile statului să-și facă treaba. DNA a arătat că se poate, Înalta Curte și Curtea Constituțională, la fel.
Ceea ce s-a întâmplat la protestele din acest weekend în marile orașe ale țării vine să demonstreze că oamenii politici, fie ei și de pe partea dreaptă a eșicherului, n-au mare respect pentru societatea civilă. Am urmărit imagini filmate la aceste manifestații de către amatori, postate apoi pe site-uri personale sau pe facebook, am discutat și cu cei câțiva corespondenți din țară ai EVZ și am ajuns cu toții la concluzia că niște politicieni locali și-au băgat coada în ceea ce s-a vrut o mișcare civică în sprijinul ideii de libertate a opțiunii și a dreptului de a vota în străinătate. Nu au fost manifestări ale ACL-ului, cum se străduiau unii politicieni să implementeze ideea în studioul Antenei 3. Au fost manifestări ale românilor, cei mai mulți simpatizanți ai politicii de dreapta, dar și foarte mulți care nu se regăsesc în doctrinele și promisiunile celor doi candidați. S-au adunat pe rețelele de socializare pentru că vor să ceară politicienilor o altă prestație din partea lor, pentru că vor să-i facă să simtă că și cuvântul societății civile contează, că au drepturi ce numai trebuie încălcate, că vor alegeri corecte, fără trișări.
Lumea care s-a adunat în Cluj, Timișoara, Sibiu, București etc. a făcut-o ca să sancționeze nedreptatea față de românii din diaspora care nu au putut vota din cauza proastei organizări a reprezentanților guvernului PSD. Revolta e legitimă, însă de ea a încercat să profite din plin politicieni din tabăra lui Klaus Iohannis. Și-au făcut apariția printre participanți și au deturnat mesajele civice împotriva lui Ponta. S-a întâmplat la Timișoara, la Cluj și, duminică, la Brașov. Doar Sibiul, fieful lui Iohannis, a rămas curat. Acolo, chiar dacă n-au fost decât 1.000 de oameni în Piața Mare, n-au apărut politruci cu porta-voce, iar lozincile manifestanților au exprimat clar scopul: ”Fiți eroi în turul doi”, ”Ieșiți la vot”, ”Mințiți poporul cu televizorul”, ”Vor să voteze, lăsați-i să voteze”, ”Vrem peste hotare secții de votare”. Se poate spune ca e un mesaj anti-Ponta, dar totodată este și o atenționare a clasei politice, simplă și directă: ”Noi v-am pus acolo și e vremea să faceți lucrurile să meargă! Nu aveți dreptul să ne încălcați drepturile! Nu ne ignorați!”.
Suprapunerea mesajelor politice peste cele civice nu face bine nimănui. E posibil ca pe mulți dintre cei care nu l-au votat pe Ponta sau Iohannis acest amestec să-i țină în case în 16 noiembrie și să nu meargă la vot. Își dorește Iohannis asta? Cu siguranță NU, cu siguranță Ponta, DA! Porcăria de la Brașov, cu confruntarea celor două tabere de susținători aproape de ”războiul civil” de care pomenea exaltata primăriță a PSD de la Craiova, Lia Olguța Vasilescu, arată că lucrurile nu trebuie să scape de sub control. Iar o mare responsabilitate îi revine presei, cea care e mijlocul de răspândire în masă a informațiilor.
România nu trebuie să fie o țară ruptă-n două, ci un stat democratic care să le asigure cetățenilor garanția respectării legii și a drepturilor omului, indiferent de cine va fi la putere, dreapta sau stânga. Priviți în trecut! Am avut 10 ani de guverare de stânga și 14 ani de guvernare de dreapta. Nimeni nu ne-a adus până acum nici votul prin corespondență, nici bunăstarea visată. Avem în mână arma cea mai de temut: votul! Și posibilitatea ca protestele să rămână o lecție dată clasei politice.