Politicieni grei din Republica Moldova, probleme cu Anticorupția. Cum arată bilanțul procuraturii

Sursa foto: Arhiva EVZ

Mai mulți politicieni din Republica Moldova, printre care și un fost premier, au avut probleme cu Anticorupția, anul trecut.

Procuratura Anticorupție din Republica Moldova a trimis în judecată, în anul 2023, dosarele mai multor actuali și foști demnitari. Este vorba chiar și de un fost premier, dar și politicieni care au ocupat funcții de miniștri miniștri. Totodată, de oamenii legii au fost viați și 8 parlamentari. Anunțul a fost făcut de șeful PA Veronica Dragalin în cadrul unei conferințe în care s-a prezentat bilanțul pentru anul trecut.

În 2023 Procuratura Anticorupție a obținut rezultate semnificative, inclusiv: pronunțarea unei sentințe definitive de condamnare în dosarul ,,Frauda Bancară” și condamnarea lui Ilan Șor la 15 ani de închisoare cu recuperarea unui prejudiciu de peste 5,2 miliarde lei;

Politicienii din Republica Moldova, vizați în 2023 de Anticorupție

pronunțarea unei sentințe cu închisoare de 7 ani în privința unui judecător; identificarea și sechestrarea bunurilor de peste hotare în mai multe cauze penale de rezonanță în valoare de 80 milioane de euro; trimiterea în judecată a încă trei cauze penale în dosarul ,,Frauda Bancară”, inclusiv cauze în privința lui Vladimir Plahotniuc cu sechestre în valoare de peste 1,2 miliarde lei; trimiterea în judecată a altor subiecți de rang înalt, printre care un fost prim-ministru, foști miniștri și viceministru; investigarea și trimiterea în judecată a multiplelor cauze penale ce se referă la fenomenul finanțării ilegale a partidelor politice și corupția în alegeri în care au fost ridicate peste 10 milioane lei.

Parlamentul Republicii Moldova. Sursa foto: multimedia.parlament.md

Șeful PA a menționat că în ultimii ani, Republica Moldova a înregistrat un progres considerabil în prevenirea și combaterea corupției, conform ,,indicelui percepției corupției” (IPC) și chiar dacă PA s-a confruntat cu mai multe provocări, inclusiv modificări legislative, colectivul de procurori a continuat să activeze și să livreze rezultate în combaterea corupției.

Dragalin a trecut în revistă toate realizările și a punctat prioritățile pentru anul 2024. Aceasta a precizat că ”PA va continua să depună toate eforturile și să utilizeze toate resursele sale pentru a diminua corupția în Republica Moldova, a îmbunătăți încrederea cetățenilor în actul de justiție și statul de drept pentru a ridica nivelul de trai al tuturor cetățenilor Moldovei”

sursa: moldpres.md.