Aproximativ 8 miliarde de euro sunt blocați în conturile BNR din cauză că Guvernul nu reușește să-i cheltuie și să acopere solicitările de finanțare pentru proiectele aflate în implementare.
PNRR este greu de implementat pentru Guvernul României. Atunci când nu se plâng că ar fi fost prost întocmit, oficialii statului se dovedesc incapabili să cheltuie banii europeni.
PNRR, un obiectiv greu de atind
Aproximativ 8 miliarde de euro, bani europeni pe care i-a primit țara noastră sunt blocați în Banca Națională. Este vorba despre bani alocați prin PNRR pe care guvernul nu reușește să-i cheltuie. La jumătatea anului trecut România cheltuiese abia 400 de milioane de euro. În prezent, nivelul de absorbție a crescut la 1,4 miliarde, dar până la 8 miliarde mai este mult.
Astfel, pe de-o parte, guvernanții se plâng că PNRR a fost prost întocmit, iar jaloanele puse în el sunt greu de îndeplinit. Pe de altă parte, nu sunt capabili să cheltuie nici măcar banii care au fost virați deja. Ca să-l parafrazăm pe premierul Marcel Ciolacu, este vorba despre specialiștii PSD, chemați să salveze România.
Implementarea proiectelor PNRR lasă de dorit. Iar banii care ar trebui să contribuie la dezvoltarea României zac necheltuiți în conturile Băncii Centrale.
Explicațiile ministrului Adrian Câciu
Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, spune că discuțiile în Guvern sunt ca absorbția PNRR să fie monitorizată, pentru fiecare „ordonator de reformă”, trimestrial. Cei care nu și-au îndeplinit obiectivele trebuie să arate de ce nu au făcut-o.
„Discuțiile la nivelul Guvernului sunt ca la fiecare trimestru să facem o monitorizare pentru fiecare ordonator de reformă, a modului cum au făcut absorbție sau nu și să prezinte motivele pentru care nu au realizat asumările pe care le au în buget”, a spus Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, conform Antena 3.
Conform datelor oficiale, cei mai mulți bani din PNRR au fost cheltuiți de Ministerul Transporturilor, cu 700 milioane de euro, Ministerul Finanțelor, 300 milioane de euro, și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu 300 milioane de euro.
Banii PNRR sunt la Banca Națională
Potrivit datelor oficiale, cele mai multe proiecte sunt încă în derulare ori implementare. Ministerul Trasporturilor are execuție 13 loturi din Autostrada Moldovei, finanţate prin PNRR, care trebuie finalizate. Tot în derulare sunt şi investiţiile în surse de energie verde.
Banii pe care România nu reușește să-i cheltuie sunt ţinuţi de Banca Națională în rezerva de valută. Aceasta deoarece statul nu reușește să implementeze proiectele și reformele pe care le-a asumat.
PNRR conţine reforme structurate pentru care ministerelor le-au fost alocate fonduri. Banii se dau gradual, în funcţie de stadiul proiectelor și a reformelor.