Potrivit definiției de manual, un partid „catch-all” este acel tip de partid care vrea să atragă voturi cu orice preț, din toate categoriile sociale, fără a fi foarte interesat de ideologie sau principii politice.
Într-un context în care discursul public anti-PSD este atât de accentuat încât a căpătat accente obscene și cetățenii par din ce în ce mai furioși pe partidul lui Dragnea, oare cât mai contează ideologiile? Este înlocuită disputa stânga-dreapta (fie ea și implicită, nu că românii ar fi fost mari ideologi până acum) de disputa pro și anti-PSD?
Dintre toate partidele, PNL pare singurul interesat de o discuție pe teme ideo logice. Discuția a apărut în partid în săptămânile de dinainte de referendumul pentru familie și, chiar dacă președintele PNL a spus că „fiecare membru al PNL se va poziţiona în funcţie de cum îi dictează conştiinţa”, alți lideri ai partidului au avut poziții excesive si deranjante atât pentru electoratul tradițional al PNL, dar și pentru partea liberală în sens clasic din PNL, ei exprimând o poziție care ține mai degrabă de conservatorismul în sens american. În cea de-a doua chestiune, deși poziționarea anti-PSD a actualei conduceri a PNL este clară (doar un exemplu recent: PNL este partidul care a reușit sesizarea Comisiei de la Veneția în chestiunea legilor justiției și a Codului Penal și Codului de Procedură Penală), episodul USL încă nu a fost uitat și va fi folosit de adversarii politici.
Pentru USR, ideologia pare că nu contează câtuși de puțin. Atacă frecvent PNL din rațiuni electorale: vor să se prezinte drept principala alternativă la PSD și să pară „cei mai” în opoziție dintre toate partidele. Președintele USR a participat săptămâna trecută la un eveniment cu Demos, partid ce pretinde că este de stânga, sub egida campaniei „Oameni noi”, eveniment la care a venit și formațiunea lui Cioloș. Paranteză: ce treabă are Dacian Cioloș cu o campanie numită „Oameni noi”, în condițiile în care el e în politică de 10 ani (ministru, comisar european, premier) habar nu am, dar despre toate acestea vorbim cu altă ocazie. Și, în timp ce președintele USR se afișează cu un partid de stânga, dar la referendum USR a avut o poziție de partid de dreapta, un alt parlamentar al partidului, Cristian Seidler, a fost semnatarul unui proiect de lege prin care persoanele care promovează în spațiul public idei sau doctrine antiromânești riscă închisoare între 3 luni și 3 ani. Stânga? Dreapta? Nu contează, voturile să vină.
Liderul partidului Mișcarea România Împreună (neînregistrat încă, după atâtea luni), Dacian Cioloș, a fost și mai clar în a sugera că ideologia e un concept de care este foarte puțin interesat. „Nu promovăm cuvinte abstracte - de dreapta, de stânga - astea sunt cuvinte abstracte. Deocamdată, noi ne punem problema să construim partidul şi apoi să vedem colaborările”, spunea Dacian Cioloș în data de 30 martie 2018. În acest context, nu exclud varianta ca USR și MRÎ să formeze o alianță electorală pentru europarlamentare, ținta principală a discursului anticampanie fiind PNL, nu PSD, din rațiuni electorale lesne de înteles.
În concluzie, ideologia pare importantă și generează emoție doar în PNL, în timp ce pentru USR și Cioloș contează prea puțin, dar sunt aceste aspecte importante pentru electorat? Sau contează mult mai mult poziționarea anti-PSD?