Rovana Plumb susține că împrumutul de 800.000 de lei care i-a ridicat probleme în ceea ce privește funcția de comisar european a fost stins.
UPDATE 4:
Într-o scrisoare oficială trimisă luni președintelui parlamentului, David Sassoli, Comisia Juridică din Parlamentul European (JURI) arată că „Rovana Plumb nu este capabilă să-și exercite funcția în concordanță cu Tratatele UE și Codul de Conduită”.
„Vă rămân recunoscător dacă ați putea informa președintele – ales al Comisiei Europene despre această decizie și veți ține Comisia JURI informată despre pașii pe care președintele ales intenționează să-i facă”, se arată în scrisoarea trimisă lui Sassoli de Lucy Nethsingha, președintele Comisiei JURI (membru al Grupului Renew Europe).
UPDATE 3:
Eurodeputatul PSD, Rovana Plumb, acuză Comisia JURI că nu a avut interesul să clarifice situația, ci să blocheze candidatura României.
De asemenea, Rovana Plum afirmă că decizia comisiei este „profund incorectă și eminamente politică” şi acuză Comisia JURI că nu a avut interesul să clarifice situația, ci să blocheze candidatura României.
Declarația remisă presei de Rovana Plumb:
Decizia de astăzi a Comisiei JURI este una profund incorectă, contrară Regulamentului de Procedură a Parlamentului European și eminamente politică.
Este incorectă pentru că potențialul conflict de interese, avut în vedere de Comisie în prima fază a evaluărilor, a fost stins definitiv, prin angajamentul meu de a achita creditul conform scrisorii anexate.
Comisia a fost informată cu privire la acest aspect, ca urmare a scrisorii trimise de mine către Președinta Comisiei JURI, coordonatorilor fiecărui grup politic din Comisia JURI și tuturor membrilor acestei Comisii.
Este de precizat că stingerea conflictului de interese a fost o acțiune proactivă. Am considerat necesar să intervin pentru a elimina orice dubiu din partea Comisiei JURI, chiar dacă aceasta nu a făcut recomandări, așa cum îi cerea Regulamentul și chiar dacă posibilul conflict de interese era, în esență, o finanțare în acord cu legislația electorală din România.
Decizia Comisiei JURI se situează și în afara Regulamentului de Procedură deoarece conform articolului 2, paragraf c), Comisia Juridică ar fi trebuit să ofere o serie de recomandări care să ajute candidatul să rezolve eventualele neclarități. Recomandările pot merge până la a i se indica respectivului candidat să renunțe la bunurile sau acțiunile care ar crea posibile conflicte de interese sau să găsească soluții financiare pentru a stinge un posibil conflict – așa cum a procedat în cazul altor comisari desemnați de către guvernele lor din Austria și Spania. În ultimă instanță, Comisia JURI poate să sugereze chiar schimbarea portofoliului. Niciunul dintre acești pași nu a fost respectat.
În aceste condiții, este evident că decizia Comisiei JURI a fost una politică. Majoritatea Comisiei a urmărit doar să incrimineze și să discrimineze, nu să sprijine procesul de audiere și să ofere soluții, așa cum îi cerea Regulamentul. Este acum clar că interesul Comisiei nu a fost să clarifice, ci să blocheze candidatura României.
Le voi prezenta această situație Președintelui Parlamentului European și Președintei desemnate a Comisiei Europene.
Trebuie spus că atitudinea incorectă a Comisiei JURI a fost încurajată de opoziția din România, în frunte cu Președintele Iohannis, care anunța cu o oră înaintea deciziei că dorește consultări pe tema nominalizării unui nou comisar european. De asemenea, trebuie menționat lobby-ul negativ agresiv exercitat de liderul Grupului Europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloș, împotriva României. Președinta Comisiei JURI, membră a Grupului Renew Europe, s-a conformat pur și simplu unei linii politice ostile candidaturii românești pentru funcția de comisar european.
De asemenea, un rol important l-a avut și europarlamentarul Siegfried Mureșan căruia i s-a propus, ca și altora, funcția de comisar european, în cazul respingerii candidaturii mele.
Din păcate, se dovedește, din nou, că forțele politice de dreapta acționează chiar și împotriva României pentru a-și satisface interesele politice și electoral”, a afirmat Rovana Plumb
Comisia JURI i-a declarat luni drept candidați nepotriviți pentru funcția de comisari europeni pe Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi
Votul în cazul Rovanei Plumb a fost de 13 pentru respingere și 7 împotrivă. Candidatul ungar a fost respins cu 12 la 9 voturi.
UPDATE 2 - Președintele Klaus Iohannis a convocat-o la Cotroceni pe Viorica Dăncilă, premierul României, pentru a discuta despre situația Rovanei Plumb și a propunerii României pentru Comisia Europeană.
Iohannis o cheamă pe Dăncilă la raport! Ce se va întâmpla miercuri
UPDATE: Rovana Plumb a fost respinsă, din nou, de comisia JURI pentru a ocupa funcția de comisar european pe Transporturi, anunță Antena 3. Scrisoarea trimisă de către eurodeputat, în care explica faptul că a stins împrumutul, nu a fost luată în considerare.
Votul împotriva Rovanei Plumb a fost de 13 la 7, anunță eurodeputatul Rareș Bogdan.
Rovana Plumb a trimis o scrisoare înainte de verdictul Comisiei JURI, care va decide dacă ea poate ocupa funcția de comisar european pe Transporturi.
Eurodeputatul anunță că i-a dat creditorului două apartamente.
„Având în vedere acest lucru, și pentru a debloca această situație, am făcut pași pe care sunt convinsă că JURI le va considera o soluție adecvată. Astfel, am oferit creditorului rambursării (persoană fizică) două apartamente pe care le dețin în România, care sunt deja în declarația financiară și acesta a acceptat ca o plată integrală imediată a datoriei mele. În consecință, datoria care a generat îngrijorările dumneavoastră nu mai există. Cât de curând posibil, până pe 23 octombrie 2019 când Parlamentul European va vota noua Comisie, soluțiile menționate mai sus vor fi puse în aplicare”, se arată în scrisoarea transmisă de Rovana Plumb către Comisia JURI,s scrie Digi24.