Curtea de Apel Chișinău se confruntă cu cel mai mare val de demisii. Potrivit zdg.md, 17 judecători și-au depus demisiile, majoritatea dintre ei motivând că vor să plece din sistem din motive personale. Cererile judecătorilor ar urma să fie examinate săptămâna viitoare de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Cine sunt judecătorii care pleacă de la Curtea de Apel Chișinău
Pe 12 aprilie, Comisia vetting a anunțat despre începerea evaluării curților de apel cu cei 40 de judecători ai Curții de Apel (CA) Chișinău. Magistrații au fost notificați că acest proces a început și au la dispoziție 20 de zile pentru a demisiona dacă nu vor să le fie verificate averile și interesele.
Silvia Gîrbu
Este judecătoare la CA Chișinău în 2017. Conform declarației de avere și interese personale, în 2023 judecătoarea a ridicat un salariu total de 366 de mii de lei și pensie de la CNAS în sumă de 118 mii de lei. Judecătoarea declară datorii în sumă de 50 de mii de euro, după ce în 2020 concubinul acesteia a împrumutat banii de la fratele ei.
În 2023, judecătoarea a intrat în atenția Autorității Naționale de Integritate (ANI). Deși inspectorul de integritate a constatat că aceasta nu a indicat în declarația de avere și interese personale pentru 2022 o căsuță de vacanță și un automobilul de model VAZ fabricat în 1975, ANI a concluzionat că lipsește încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale, al conflictelor de interese, incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor.
Anatolie Pahopol
Este judecător din 1995, iar la CA Chișinău a ajuns în 2019. În 2023 el a avut un salariu total de 363 de mii de lei de la CA Chișinău, iar soţia sa, avocată, peste 247 de mii de lei. Alţi 305 de mii de lei au constituit pensia magistratului.
Soţii Pahopol au în proprietate două apartamente în străinătate, pe care le dau în chirie. Unul în Odesa, Ucraina, care în 2023 le-a adus venituri în sumă de 4.800 de dolari și altul în Israel, din chiria căruia au obținut în 2023 suma de 9.600 de dolari. Familia judecătorului mai deține și o casă de locuit, trei apartamente și trei automobile.
Ghenadie Lîsîi
Exercită din 2005 funcția de judecător al CA Chișinău. În aprilie 2020 a depus cerere de demisie, dar ulterior s-a răzgândit. Anul trecut magistratul a ridicat un salariu total în sumă de 359 de mii de lei din salariu, pensie în sumă de 305 mii de lei și 9 mii de lei drept indemnizație pentru concediu de boală.
Ghenadie Lîsîi a făcut parte din completul de judecată care în decembrie 2015 l-a salvat definitiv de închisoare pe Valeriu Guma, fost deputat PDM, condamnat anterior de justiţia din România la patru ani de închisoare cu executare.
Eugeniu Clim
Activează la CA Chișinău din 2012. Anul trecut judecătorul a ridicat un salariu total de 374 mii de lei și pensie în sumă de 305 mii de lei. Într-un cont bancar, judecătorul păstrează 518 mii de lei.
Anterior, Eugeniu Clim, alături de alți trei judecători, a ajuns în vizorul procurorilor Anticorupție după ce, în 2009, ar fi pronunţat decizii şi încheieri contrare legii. La finele anului 2014, oamenii legii au emis o ordonanţă privind încetarea şi clasarea urmăririi penale, după ce CSM a refuzat să-și dea acordul pentru începerea urmăririi penale în privința acestora.
Ina Dutca
Este judecătoare la CA Chișinău din 2019. De la instanța de fond în 2023 ea a ridicat un salariu total de 346 de mii de lei.
Veronica Negru
A fost numită judecătoare la CA Chișinău în 2015. Anul trecut ea a vut un salariu total în sumă de 360 de mii de lei, iar soțul ei , profesor de profesie, a avut un salariu total de 390 de mii de lei. Magistrata declară și 92 de mii de lei din darea în arendă a unei încăperi.
Ecaterina Palanciuc
A venit în justiție în 2005, iar din 2015 activează la CA Chișinău.Anul trecut aceasta a avut un salariu total de 380 de mii de lei. Familia judecătoarei a obținut și venituri în sumă de 270 de mii de lei din vânzarea a două automobile, un Renault Grand Scenic, fabricat în 2018, și un Ford Kuga, fabricat în 2020.
Ecaterina Palanciuc, Veronica Negru și Ina Dutca au anulat în decembrie 2023 decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) prin care Partidul „Șansă”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, a fost scos din alegerile locale, în ianuarie 2024 au anulat decizia CSM privind eliberarea acordului pentru acțiuni de urmărire penală și suspendarea din funcția de judecător a lui Oleg Sternioală și tot în ianuarie 2024 au anulat actul ANI emis în privința magistratei de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), Mariana Pitic (nume modificat: Mariana Ursachi, n.red.), despre care ZdG a scris anterior că deținea un Porsche Cayenne pe care-l evalua la doar 11 mii de lei.
Sergiu Arnaut
Activează la CA Chișinău din 2004. În 2017 el a fost suspendat din funcție, figurând într-un dosar penal. După ce a fost achitat, în noiembrie 2023 el a revenit la muncă. Anul trecut a avut un salariu de doar 8 mii de lei și pensie de 290 de mii de lei. Sergiu Arnaut deține în conturi bancare peste 3,6 milioane de lei.
Ion Secrieru
A fost numit în funcția de judecător în 1991, din 2004 fiind transferat la CA Chișinău. În 2023 a avut un salariu total de 321 de mii de lei și o pensie de 305 mii de lei. El a obținut și 680 de mii de lei din vânzarea unui automobil Land Rover. În octombrie 2023, ANI a inițiat controlul averii judecătorului, după ce în 2021 a cumpărat două automobile de lux.
Steliana Iorgov
Este la CA Chișinău din 2017, iar anul trecut a ridicat de la instituție un salariu total de 345 de mii de lei. În 2016 Steliana Iorgov l-a condamnat la închisoare, iar mai apoi l-a amnistiat pe fostul procuror general interimar, Andrei Pântea. El a avut anul trecut un salariu total de 366 de mii de lei, iar soția lui, notar de profesie, a avut un onorariu de 2,3 milioane de lei.
Igor Mânăscurtă
Activează la CA Chișinău din 2017. La finele anului 2021 i-a acceptat cererea de demisie, dar ulterior el s-a răzgândit și nu a mai plecat din sistem. Anul trecut magistratul a avut un salariu total de 440 de mii de lei. La finele anului 2023 el a fost detașat la CSJ.
Mânăscurtă a făcut parte din completul care a menținut fără modificări sentința primei instanțe în privința lui Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare cu executare. Sentința a fost revizuită, iar ulterior Platon a fost achitat.
Viorica Mihăilă
A fost numită în funcția de judecătoare la CA în 2019, iar anul trecut a avut un salariu de 364 de mii de lei. Ea declară și 23 de mii de euro din vânzarea unui teren.
În septembrie 2019, CSM urma să trimită o sesizare la Procuratura Generală, prin care cerea verificarea acțiunilor judecătoarei, dar Inspecția Judiciară nu a constatat abateri disciplinare în privința judecătoarei.
Boris Talpă
Activează în sistemul judecătoresc din 2009, iar la CA Chișinău din 2021. În mai 2023 el a fost transferat temporar, pentru o perioadă de 6 luni, în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Anul trecut Talpă a avut un salariu total în sumă de 487 de mii de lei.
În 2020, judecătorul a acumulat datorii de aproape un milion și jumătate de lei, după ce a contractat trei credite bancare. Judecătorul Boris Talpă a beneficiat de apartament la preț preferențial, într-un bloc din Chișinău, construit special pentru judecători, pe care ulterior l-a vândut.
Liubovi Brînza
Este judecătoare la CA Chișinău din 2015. În 2018 Brînza a fost suspendată din funcție, ea fiind cercetată penal într-un dosar de corupție. Judecătoarea a fost achitată, iar în august 2023 a revenit în sistemul judecătoresc.
Brînza declară că în 2023 a ridicat un salariu total de 118 de mii de lei, iar soțul ei, Sergiu Brînza, decanul Facultății de Drept la USM, a avut un salariu total în sumă de 334 de mii de lei.
În 2012, judecătoarea s-a aflat în centrul unui scandal legat de diploma sa de studii, iar în 2017 ea a condus completul de judecători care a menținut pedeapsa cu 18 ani de închisoare pe numele controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon.
Ion Țurcan
A venit în sistemul judecătoresc în 2004, iar din 2017 este judecător la CA Chișinău.
Conform declarației de avere și interese personale, în 2023 judecătorul a ridicat de la CA Chișinău un salariu total în sumă de 366 de mii de lei, iar soția sa, notar de profesie, a avut un onorariu de 2,3 milioane de lei și un salariu de la USM în sumă de 167 de mii de lei. Familia Țurcan declară pentru anul trecut dividende în sumă de 6 mii de lei. În 2018 ZdG a constatat că familia judecătorului locuia într-un imobil de lux, care ulterior și-a făcut loc în declarațiile de avere.
Stelian Teleucă
Activează în sistemul judecătoresc din 2006, iar în 2014 a fost numit în funcția de judecător la CA Chișinău. Anul trecut magistratul a ridicat de la CA Chișinuă un salariu total în sumă de 375 de mii de lei și 4 mii de lei de la Institutul National al Justiției.
Stelian Teleucă a făcut parte din completul de judecători care l-a achitat pe fostul deputat Constantin Țuțu în dosarul crimei din Codrii Orheiului. Prin decizia din decembrie 2019, CSJ a casat decizia CA și a dispus rejudecarea cauzei. În opinia instanței de recurs, instanța de Apel nu a pătruns în esența problemei de fapt și de drept, fiind prezentă discrepanța între cele reținute de instanță și conținutul real al probelor, ignorarea unor aspecte evidente, care au avut drept consecință propunerea unei concluzii premature și nemotivate.Anterior, completele din care a făcut parte Teleucă au emis și alte hotărâri, fiind achitați mai mulți judecători, un executor judecătoresc implicat în Laundromat și o parte din figuranții din dosarul corupției de la FISC, în care se afla și un fost șef al instituției, Nicolae Vicol.
Sergiu Daguța
Activează în sistemul de justiție din 2002, fiind promovat la CA Chișinău în 2021. În mai 2023, el a fost transferat temporar la CSJ. Pentru anul trecut el declară un salariu total în sumă de 423 de mii de lei.
Magistratul locuiește, împreună cu soția sa, Liuba Daguța, care activează ca avocată, într-un apartament de 97 de metri pătrați amplasat în sectorul Ciocana din capitală, achiziționat în iunie 2016 cu aproape un milion de lei. Înainte de a procura această locuință, familia Daguța a pus la cale alte câteva tranzacții imobiliare, potrivit zdg.md