Platforma de Parteneriat pentru Moldova, reuniune la Chișinău

Săptămâna viitoare, la Chișinău, în Republica Moldova, se vor reuni reprezentanți ai guvernelor și organizațiilor internaționale, în cadrul celei de-a cincea ediții a Platformei de Suport pentru Moldova, transformată în Platforma de Parteneriat pentru Moldova.

Platforma de Parteneriat pentru Moldova, la a cincea ediție

La eveniment sunt așteptate peste 55 de delegații internaționale. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, participanții sunt prieteni ai țării, care-și doresc o Moldovă europeană, modernă și sigură.

Primele patru ediții ale Platformei de Suport au avut loc la Berlin (5 aprilie 2022), București (15 iulie 2022), Paris (21 noiembrie 2022) și Chișinău (17 octombrie 2023).

Ediția de anul acesta va avea loc pe 17 septembrie, tot la Chișinău. Evenimentul va reuni la Palatul Republicii miniștri, secretari de stat, reprezentanți ai corpului diplomatic și reprezentanți ai organizațiilor financiare internaționale.

Ajutor în toate situațiile de criză

„Este o platformă de sprijin care, pe parcursul ultimelor ediții, s-a bazat pe toate crizele prin care am trecut: criza energetică, criza refugiaților. Anul trecut s-a venit cu un mesaj tranșant privind transformarea acestei platforme, acestui cadru de cooperare dintre Republica Moldova și prietenii săi, într-o platformă de parteneriat, o platformă care țintește un obiectiv sigur, dezvoltarea Republicii.

Evenimentul va avea loc la Chișinău și reprezintă revenirea platformei acasă. La Palatul Republicii, săptămâna viitoare, vor sosi cele peste 55 de delegații. Vin prieteni buni ai Republicii Moldova, e vorba de șefii diplomațiilor din Germania, România, Franța, care sunt și cofondatorii platformei”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Platforma de Parteneriat pentru Moldova reunește prietenii Chișinăului

Potrivit lui Daniel Vodă, înalții demnitari vin la Chișinău pentru a transmite mesaje de susținere a parcursului european al republicii, pentru a oferi sprijin financiar și expertiză în dezvoltarea și modernizarea țării.

„Toți prietenii Republicii Moldova, atât în plan bilateral, cât și organizațiile internaționale, vin să transmită un mesaj comun: că sunt pentru o Moldovă europeană, modernă și sigură. Ne-am propus, în cadrul discuțiilor, să ne concentrăm pe patru aspecte importante. E vorba despre justiție, anticorupție și securitate. Al doilea aspect vizează energia, eficiența energetică și mediul. Trei: dezvoltarea economică durabilă și infrastructura strategică. Patru: reforma administrației publice și managementul finanțelor publice”, spune reprezentantul executivului.

Daniel Vodă informează că Platforma de Suport pentru Moldova a fost transformată în Platforma de Parteneriat pentru Moldova pentru a schimba accentul de la sprijinul ad-hoc și de urgență la un parteneriat pe termen lung pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova.