Decizia Facultăţii de Drept din Bucureşti de a renunța la lucrarea de licenţă deschide cutia Pandorei . Plagiatul în rândul studenţilor pare o practică care nu există de ieri, de azi, ci de o viaţă
Licenţele fabricate sunt o realitate din anii de comunism, singura diferenţă fiind modul lor de procurare, spune Elena Coman, bunica unei foste studente de la Drept.
,,Fabrica de licențe”, o istorie mai puţin cunoscută
Mărturisirea femeii subliniază că fenomenul nu a apărut recent, ci doar a intrat în lumina reflectoarelor. „Tinerii pot crede că au inventat păcălirea sistemului sau că internetul le-a dat peste cap planurile profesorilor. Să nu fim copii. Poate internetul le-a dat puţin peste cap planurile mai marilor din universităţi, dar nu pentru că se plagiază lucrări, ci pentru că nu mai încasează sumele pretinse pe astfel de „opere”.
Pe vremuri, profii făceau averi din ,,licenţe”
Fenomenul de plagiere există la toate facultăţile din ţară, într-un procent ridicat. „Pe vremea comuniștilor și în prezent, viitorii «specialiști» își cumpărau lucrările gata făcute. Un procent mic din absolvenţi lucrau 100% pentru testul final. Cei care produceau licenţele erau chiar de prin facultăți, profesori sau asistenți. Puteau să facă chiar şi mari averi din asta”, continuă Elena.
Ieri, lucrarea era o formalitate
„În urmă cu zeci de ani, licenţele erau treaba profesorilor universitari. Lucrările erau mai bune, dar mai scumpe. Când profii nu se mai pretau la asta, ajungeai la câte un asistent universitar. Apoi, s-a degradat până când a devenit «şpaga secretarelor », care vindeau lucrări de licență vechi, păstrate în arhivele facultăților. Internetul le-a stricat şi ultima «şustă» doamnelor obişnuite cu cafeluţa şi Kentul. Asta este istoria reală a scoaterii licenţei”, încheie Elena.
Pe internet, gratis
În 2017, pe internet, oferta pentru licențe este extrem de bogată. Prețurile variază în funcție de calitatea dorită de viitori absolvenți. Există atât posibilitatea unei lucrări deja scrise pe tema pe care ți-o alegi sau redactarea uneia noi, la comandă, special pentru tine. Cele deja scrise, folosite și de alți studenți, le găsești gratis, la un click distanță pe site- uri ca referat.ro. În schimb, cei care doresc redactarea unei noi lucrări au de achitat între 200 și 500 de lei, în funcție de complexitatea temei și numărul de pagini dorit.
Primii studenţi vizaţi sunt fericiţi
Studenţii de la Drept, primii studenţi din ţară care sunt vizaţi de o astfel de decizie, par fericiţi şi mulţumiţi că vor susţine doar un examen din cele patru materii principale. „Decizia luată de Facultatea de Drept a Universității din București a fost o decizie cântărită și asumată de întreaga comunitate academică, adică atât de către profesori, cât și de studenți și absolvenți. Din perspectiva studenților, trebuie să menționăm că dezbaterile noastre au fost largi și, ca urmare a acestora, a avut loc și o sesiune de vot al studenților. Fiecare dintre cei patru ani de studiu din cadrul ciclului licență a votat pentru eliminarea lucrării de licență, astfel că votul studenților reprezentanți, membri în Consiliul Facultății de Drept a fost unanim pentru eliminarea lucrării de licență”, spun aceștia.