O colecţie de scrisori şi manuscrise aparţinând lui Oscar Wilde era redescoperită de de academicienii americani după 50 de ani.
Cele nouă manuscrise şi patru scrisori conţin elemente deosebit de interesante despre viaţa şi opera poetului, dramaturgului şi romancierului, autoproclamat "lordul limbii engleze".
Printre documente se află şi una dintre primele scrisori ale lui Wilde către amantul său, lordul Alfred Douglas, pe care îl alinta Bosie. Documentul atestă debutul legăturii sale homosexuale cu studentul de la Magdalen College, de la începutul anilor 1890.
La sfârşitul anului 1892, Wilde îşi exprima deschis dorinţa de fi cu lordul Alfred Douglas. Într-una dintre scrisori, autorul nota: "Dragă Bosie, mă bucur că te simţi mai bine şi că ţi-a plăcut cadoul de ziua ta. Oxford este foarte incomod iarna. Mă duc la Paris iarna viitoare, sau în urmatorii zece ani sau... mi-ar plăcea enorm să merg cu tine oriunde este cald... Sunt foarte ocupat în oraş... cu poemul pe care îl voi scrie mâine, Oscar".
Scrisorile au fost descoperite într-o carte ce i-a apartinut tatălui lui Douglas, al noualea marchiz de Queensberry. Furia acestuia din urmă împotriva relaţiei fiului său cu Wilde a dus la unul dintre cele mai notorii procese criminale. În urma judecăţii, Wilde a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru ultragiu contra bunelor moravuri. Coperţile volumului poartă însemnele familiei Queensberry, o armură flancată de doi armăsari înaripaţi deasupra motto-ului: "Înainte, poleiţi cu aur" . Manuscrisele şi scrisorile au fost colecţionate şi păstrate de cel de-al 11-lea marchiz de Queensberry.
Oscar Wilde s-a născut în 1854 la Dublin şi a murit în 1900 la Paris. A fost scriitor irlandez, cel mai cunoscut dintre estetizanţi de limbă engleză.
În 1884 s-a căsătorit cu Constance Lloyd, cu care a avut doi fii. În 1886, Wilde a avut prima relaţie homosexuală cu tânărul Robbie Ross (la moartea acestuia din urmă, în 1918, cenuşa sa a fost înhumată în mormântul lui Oscar Wilde).
În ultimele decenii ale ale secolului al XIX-lea a publicat o serie de opere care îi aduc un mare renume în lumea artistică.
Declinul său începe în vara lui 1891, când Oscar îl întâlneşte pe lordul Alfred Douglas. În curând, cei doi devin iubiţi şi de nedespărţit până la arestarea lui Wilde, patru ani mai târziu, când după acuzarea d e homosexualitate (pe atunci ilegală în Anglia) va fi condamnat la închisoare. Ostil filosofiei şi convenţiilor morale ale epocii victoriene, Oscar Wilde duce o viaţă de ostentaţie cinică şi de scandal, afişându-şi public relaţia sa homosexuală, ceea ce îi atrage în 1895 o condamnare penală de doi ani închisoare pentru ultragiu la moralitatea publică.
Între timp soţia şi copiii îl părăsesc şi îsi schimbă numele în „Holland”. După eliberare, ruinat financiar de luxoasa relaţie cu Bosie şi căzut în dizgraţie, Wilde mai trăieşte încă trei ani, cutreierând Europa şi locuind în hoteluri ieftine.