Cristian Popescu Piedone are spatele asigurat de cei mai apropiați oameni din viața lui. Candidatul Partidului Umanist Social-Liberal (PUSL) la Primăria Capitalei, s-a înconjurat de o rețea extinsă formată din zeci de rude și apropiați, majoritatea fiind plasați în funcții-cheie în primăriile pe care le-a condus. Aceștia beneficiază de contracte pe bani publici, deținând avere substanțială în milioane de lei, imobile și mașini de lux, conform unei investigații realizate de G4Media.
Piedone: „Cu cine aţi vrea să lucrez, cu toţi trădătorii?”
Ancheta scoate la iveală nepotismele din clasa politică a țării noastre și arată câți dintre apropiații politicianului lucrează în prezent în instituțiile de stat. Piedone, fiul unui fost demnitar comunist, a ocupat funcția de primar al Sectorului 4 între anii 2008 și 2015, iar din 2020 este primar al Sectorului 5.
În momentul în care a fost contactat de publicația care a realizat această investigație, Cristian Popescu Piedone a răspuns scurt: „Trimiteți-mi cele 46 de nume oficial sau pe Whatsapp, să le dau în verificări și să vă trimit răspunsul”, fără a oferi alte explicații.
De curând, atunci când presa l-a adus în atenție pe nepotul său, Iulian Cârlogea, Piedone a spus: „Nu este nici imoralitate, cu cine aţi vrea să lucrez, cu toţi trădătorii? Voi sta lângă mine cu cei în care am încredere. Ce ar vrea un cetățean simplu? Lăsați cu cinstea! Cinstit nu este nimeni, despre ce vorbim? Nu există!”.
Piedone și-a asigurat copiii pe teremen lung
Primii pe listă sunt copiii. Cristian Popescu Piedone a avut grijă să le asigure un loc de muncă stabil, din care aceștia încasează venituri consistente.
Vlad Popescu, fiul lui Piedone, a ajuns în Parlamentul României în 2020, în urma unei înțelegeri între PUSL și PSD. El a devenit parlamentar pe listele PSD, dar ulterior s-a întors în PUSL, ocupând acum funcția de conducere în filiala din Sectorul 5 și exprimându-și dorința de a candida pentru primăria acestui sector în locul tatălui său, care aspiră la funcția de primar general.
Ana Maria, fiica lui Piedone, a fost încadrată în februarie 2021 la Direcția Generală Evidența Populației din cadrul Primăriei Sectorului 4, instituție unde tatăl ei a deținut funcția de primar în trecut.
Ce avere au copiii edilului
Frații Vlad și Ana Maria dețin o avere considerabilă, obținută în mare parte din donații primite în 2022, fără a fi specificată sursa acestor fonduri în declarațiile lor de avere. Această avere include patru terenuri în Bragadiru, un apartament în București și o colecție impresionantă de mașini de epocă, printre care se numără un Cadillac Deville din 1968, un Mercedes 200 din 1966, un Oldsmobile din 1959, un Cadillac Eldorado din 1973 și un alt Cadillac Deville din 1974. De asemenea, Ana Maria deține și un apartament în Constanța, conform informațiilor furnizate de G4Media.
În anul 2020, din cauza autorizărilor semnate în timp ce deținea funcția de primar al Sectorului 4 pentru două companii în care copiii săi erau asociați, Piedone a fost condamnat definitiv la un an de închisoare, cu suspendare, pentru conflict de interese.
În cea mai recentă declarație de avere a Anei Maria, Andrei Bogdan, ginerele lui Piedone, este înregistrat cu venituri provenind din diverse surse, printre care se numără funcția de consilier în cabinetul primarului Sectorului 4 (Daniel Băluță), postul de referent la Totul Verde SA, o societate subordonată Consiliului Local din același sector, precum și calitatea de consilier local în cadrul Primăriei Sectorului 5, condusă de socrul său. De asemenea, el este membru al unei comisii din aceeași primărie. Numirea sa în această comisie a fost subiectul unei acuzații de conflict de interese administrative din partea Agenției Naționale de Integritate.
Ana Roșca, soacra lui Piedone, în vârstă de 88 de ani, a fost numită administrator în 2021 la două companii care aparțin nepoților săi, Ana Maria și Vlad.
Și alte rude ale lui Piedone lucrează la stat
Piedone s-a asigurat că membrii familiei sale, inclusiv nepoții, nepoatele și foștii sau actualii parteneri de viață ai acestora, ocupă funcții în administrația publică.
Liviu Viorel Cârlogea ocupă poziția de director executiv în cadrul Poliției Locale Sector 5, în timp ce fosta sa soție, Andreea Cătălina, lucrează și ea în aceeași primărie, unde îndeplinește funcția de șef Serviciu Administrativ. Anterior, Andreea Cătălina a fost subordonată lui Piedone la Primăria Sectorului 4.
George Cristian Cârlogea este consilier local în Consiliul Local al Sectorului 5 din partea PUSL și ocupă funcția de manager de zonă la compania Totul Verde SA, care este deținută de Primăria Sectorului 4.
Iulian Constantin Cârlogea este administratorul public al Primăriei Sectorului 5 și ocupă funcția de vicepreședinte la nivel național al PUSL, organizație în care unchiul său este președinte executiv.
Recent, Iulian Cârlogea a semnat decizia prin care Primăria Sectorului 5 a atribuit un contract în valoare de 40 de milioane de euro unei firme de pază controlată de Ionel Tucmuruz, un fost polițist condamnat pentru corupție, membru PUSL și apropiat de familia lui Piedone.
Și Viorica, fosta soție a lui Iulian, a fost subordonată lui Piedone în perioada în care acesta era primar în Sectorul 4. Ana Veronica, partenera actuală a lui Iulian Cârlogea, ocupă funcția de șef serviciu accesare fonduri europene la Primăria Sectorului 5.
Mama Anei Veronica, Mariana, deține funcția de director la firma Eurover Serv SRL, care în 2022, în timpul mandatului lui Piedone, a primit un contract de 301.000 de lei de la Infrastructura S5 SA, o societate subordonată Consiliului Local al Sectorului 5, fără a fi organizată o licitație.
În rețeaua edilului fac parte și câțiva interlopi
G4Media menționează și legătura lui Piedone cu interlopii din anturajul său. De exemplu, Piedone și soția sa, Iulia, au avut ca nași pe Tudor Constantin, cunoscut ca Doru Cartofaru, care este finul lui Nuțu Cămătaru. Acesta din urmă este unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din București, având proiecte care așteptau autorizații de la Primăria Sectorului 5.
Potrivit sursei citate, rețeaua lui Piedone cuprinde în total 46 de membri, incluzând rude, intermediari, interlopi și persoane de încredere, care ocupă funcții publice bine remunerate, obțin contracte la stat și acumulează averi fabuloase.