Întors în ţară după opt ani petrecuţi în Canada, realizatorul TV Viorel Gaiţă a definit simplu OTV: "Este cea mai bună parodie. Problema este că publicul nu o vede aşa, ci o ia în serios".
Dincolo de grotesc, de spectacol, de fani înrăiţi şi de critici, ascensiunea OTV este dictată de regula de bază a lui Dan Diaconescu: încălcarea tuturor regulilor, de la cele profesionale la normele de bun-simţ.
Dan Diaconescu nu a descoperit doar o reţetă de televiziune. El a urcat călcând în picioare normele acceptate şi respectate de toţi ceilalţi actori. Întrebarea „de ce Pro TV sau Antenta 1 nu fac aşa ceva?“ are un răspuns logic: din minim respect faţă de telespectator şi faţă de reguli, în general.
OTV a crescut terfelind regulile şi legile, într-un context care-i permite să o facă. Să le luăm pe rând.
Legea audiovizualului: OTV este cel mai amendat post din peisajul autohton. Pedepsele şi-au pierdut şirul, nici măcar nu au fost plătite de Diaconescu. Lacunele din lege îi permit să scape, cel puţin pe moment, şi să tărăgăneze în instanţă deciziile CNA. Forul nu face altceva decât să ridice din umeri.
Protecţia minorilor: acum câteva zile, OTV a mai luat o amendă. A arătat poza unui copil decedat. Protecţia minorilor e parte a oricăror coduri deontologice. Străine însă lui Dan Diaconescu.
OTV este cunoscut ca un post în care plata pentru apariţie este la ordinea zilei. Deşi contrar oricăror norme profesionale (ca şi protecţia minorilor, invocată anterior), nimeni nu îl împiedică. Din nou, contextul îi permite terfelirea regulilor în linişte. Codul Penal: în urmă cu un an, Cristian Petcu, realizator la OTV, a fost arestat pentru şantaj. A mai avut o condamnare, pentru care a fost arestat chiar din biroul lui Diaconescu. Dat în urmărire generală, Petcu (decedat între timp) a fost reţinut după ce luni întregi a lucrat acreditat la poliţie! Dan Diaconescu a declarat nonşalant că nu ştia de practicile acestuia.
Regulile încălcate cu bună ştiinţă de OTV se pot întinde pe pagini întregi. Personaje care aruncă acuzaţii fără susţinere la adresa unor cetăţeni, ficţiuni prezentate ca fapte reale etc. Să nu mai vorbim de principiile realizării unei emisiuni. Sunt de ajuns câteva minute pe OTV pentru a-ţi da seama că producătorii sau realizatorii nu au nimic în comun cu televiziunea.
Am lăsat la sfârşit normele nescrise, de bun-simţ. „Porcăiala“ din studio sau limbajul invitaţilor dovedesc ignoranţa prezentatorilor în materie de bun-simţ.
Cum celelalte posturi TV nu-şi permit decât să se mişte, într-o măsură mai mare sau mai mică (nimeni nu e sfânt!), în limitele jocului corect, OTV a găsit breşa: jos regulile!