Un studiu IRES, efectuat pentru revista Sinteza, arată că 38% dintre cei chestionați ar fi dispuși să plece la muncă în străinătate. O treime din ei ar fi mulțumiți și cu un câștig mai mic de 1.000 de euro.
Revista Sinteza, condusă de sociologul Vasile Dâncu, prezintă un sondaj efectuat de IRES în perioada 31 august - 2 septembrie, referitor la „Profilul românilor din străinătate”. Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 1207 subiecți și are o marjă de eroare de 2,9%. Revista arată că nu există date oficiale referitoare la dimensiunea diasporei românești. Estimări neoficiale susțin că ar fi vorba de patru milioane, scrie Sinteza, în condițiile în care în România sunt 4,4 milioane angajați.
Tinerii, dornici să schimbe țara
Potrivit datelor IRES, 38% dintre respondenți ar fi dispuși să plece la muncă în străinătate. Dintre cei care ar pleca, 30% s-ar muta din România și pentru un salariu sub 1.000 de euro, 25% speră la venituri până-n 1.500 de euro, 3% - până-n 3.000 de euro, iar 10% visează să câștige peste 3.000 de euro. Majoritatea celor chestionați, respectiv 57%, ar pleca „doar cu familia”, în timp ce 36% spun că s-ar duce la muncă peste hotare și singuri. Interesant este și faptul că, dintre cei care ar pleca, 49% au studii superioare și doar 26,5% studii elementare. Dorința de a părăsi România este mai mare la cei tineri - 60,6% dintre cei care ar părăsi țara au între 18 și 35 de ani, însă 7,5% au peste 65 de ani. Sondajul IRES îi chestionează pe cei din România în legătură cu profilul celor deja plecați. În mod surprinzător, mai mult de jumătate dintre cei plecați din țară nu mai sunt la prima tinerețe: 57% au peste 36 de ani, 12% au sub 25 de ani, 14% sunt între 26 și 30 de ani, iar 15% între 31 și 35 de ani. Patru din zece români plecați au terminat liceul, în timp ce un sfert au studii superioare (facultate și masterat/ doctorat).
Construcțiile, sectorul cel mai atractiv
Potrivit IRES, 19% din cei ple cați lucrează în construcții. Alți 12% se ocupă de îngrijirea persoanelor vulnerabile, 8% activează în transporturi și un procent similar în agricultură, 7% în sănătate, tot 7% în alimentație publică, 6% prestează servicii de curățenie. Câștigul celor plecați în străinătate nu este foarte cunoscut de familia din țară, arată revista Sinteza. Nu mai puțin de 43% dintre cei intervievați spun că nu cunosc această sumă. Pe de altă parte, 18% spun că cei plecați câștigă lunar până în 1.000 de euro, mai bine de o cincime indică sume între 1.001 și 2.000 de euro, iar 6% susțin că cei plecați au peste 2.001 euro.
Economii pentru casă și familie
Din sondajul IRES reise că 63% dintre respondenți spun că rudele lor plecate în străinătate au reușit să facă economii în perioada în care au muncit în afara țării, iar principalele destinații pe care leau dat sumelor economisite au fost casa și familia. Astfel, nu mai puțin de 39% din cei aflați la muncă peste hotare au investit într-o casă, în timp ce 28% și-au folosit economiile pentru a-i trimite familiei rămase în țară. O zecime i-a depus la bancă, iar 8% și-au cumpărat un teren. Dorul de casă este motivul pentru care au revenit în țară aproape jumătate dintre cei plecați (49%). Alți 7% s-au întors la finalizarea contractului sau pentru că și-au pierdut locul de muncă, iar 6% nu au reușit să se adapteze