Polițiștii și procurorii au descins la domiciului a peste 100 de persoane, dar și la Primăria din Petrova. Există suspiciunea că oamenii au încasat milioane de lei pentru cazarea și masa refugiaților, deși nu au oferit aceste servicii.
Polițiștii și procurorii efectuează peste 100 de percheziții într-un dosar penal care vizează o fraudă de proporții cu privire la fondurile oferite de stat pentru cazarea și masa refugiaților ucraineni. Locuitorii unei comune din Maramureș au solicitat sume uriașe pentru servicii pe care nu le-ar fi oferit niciodată. Trei persoane, care ar fi coordonat această afacere, vor fi duse la audieri.
„La data de 9 februarie, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Maramureș, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, cu sprijinul polițiștilor inspectoratelor de poliție județene Cluj, Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Mureș, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Maramureș și Serviciului Județean Anticorupție Maramureș, pun în executare 117 percheziții domiciliare și trei mandate de aducere, într-un dosar penal, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri și fals în înscrisuri sub semnătură privată“, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Române.
Prejudiciu mare
Potrivit sursei citate ancheta vizează 102 persoane care ar fi oferit servicii de cazare și masă refugiaților din Ucraina, dar și mai mulți funcționari din Primăria localității Petrova.
Suspecții fi obținut, pe nedrept, aproximativ 2.657.650 de lei, sumă care ar fi reprezentat contravaloarea cheltuielilor cu hrana și cazarea pentru cetățenii ucraineni. În plus, aceștia ar mai fi depus, la începutul lunii ianuarie, cereri de decontare în valoare 9.765.070 de lei, dar nu au mai primit banii. Suma extrem de mare a stârnit suspiciuni și a determinat autoritățile să înceapă o anchetă.
Sume uriașe
Până la data de 1 noiembrie 2022, statul romăn a cheltuit 372 de milioane de lei (aproximativ 74,4 milioane de euro) pentru cazarea și hrana refugiaților din Ucraina.
România decontează 20 de lei/zi pentru hrană și 50 de lei/zi pentru cazare pentru fiecare persoană găzduită. Până la data de 5 ianuarie 2023 au intrat în România 3,24 milioane de ucraineni. Dintre aceștia, 107.241 au rămas în țara noastră.