Peste 1.000 de conturi asociate cu Șor, șterse de Meta

Lnasarea blocului „Pobeda”, la Moscova / Sursa foto: FB

Peste 1.000 de conturi și pagini care promovau mesajele condamnatului fugar Ilan Șor au fost șterse de Meta.

Conturile de propagandă putinistă, șterse de Meta

Compania, care deține Facebook și Instagram, a anunțat că a eliminat 1.326 de conturi de Facebook, 80 de pagini, precum și un grup și un cont de Instagram, se adresau publicului din Republica Moldova și Madagascar. Paginile și conturile șterse , aveau „un comportament coordonat și neautentic” și făceau parte dintr-o rețea de dezinformare, arată un raport al companiei Meta.

Utilizatorii conturilor și grupurilor șterse foloseau VPN-uri din Lituania sau din regiunea separatistă transnistreană.

Potrivit raportului Meta, cei care coordonau această rețea de propagandă foloseau conturi false și promovaau informații în limba română și rusă, dar și malgașă și franceză, ca diversiune, despre Republica Moldova.

Cum i-a prins Meta pe oamenii condamnatului fugar Șor

Mesajele postate pe cele aproape 1.400 de conturi și pagini erau favorabile unor politicieni controversați din falanga putinistă „Pobeda”, precum condamnatul fugar Ilan Șor sau deputata Marina Tauber, și ea urmărită penal, și se poziționau împotriva integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Conturile șterse publicau diverse parodii sau fake news-uri, dar și - tot ca diversiune și pentru a părea autentice - informații fără legătură cu politica. Potrivit raportului Meta, circa 20.000 de conturi au devenit urmăritori pentru una sau mai multe dintre paginile șterse.

Pentru promovarea mai eficientă a unor mesaje pe Facebook, administratorii acestor pagini au cheltuit circa 42.000 de dolari, se mai arată în raportul Meta.

Ce spune ambasadorul SUA

Ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon, a declarat că Meta trebuie să lucreze la algoritmi pentru a ține evidența acestor promovări plătite ale oligarhilor pro-ruși pe rețelele sociale.

Kent D. Logsdon, ambasadorul SUA la Chișinău / sursa foto: https://md.usembassy.gov/

„Știți, nu pot vorbi pentru Meta. Chiar aș vrea să fie ceva ce au de spus pentru ei înșiși. Dar cred că ceea ce vedem este că, în esență, este foarte greu să ținem pasul cu rețelele sociale, cu ritmul rețelelor sociale, lucrurile se mișcă repede.

Oamenii își pot schimba rapid numele, identitățile online. Și cred că a fost foarte greu pentru companiile noastre să țină pasul cu acest tip de probleme, acest tip de sancțiuni. Deci nu renunțăm. Vrem să ne asigurăm că înțeleg asta. Dar mă bucur, presupun, din perspectiva mea, că rețelele sociale sunt o arenă foarte dură, dură pentru reglementare”, a declarat ambasadorul SUA la TV8.