A apărut numărul 13 al revistei Evenimentul Istoric. Cele 124 de pagini acoperă o paletă largă de subiecte, cele mai multe fiind bazate pe documente inedite consultate și publicate de colaboratorii revistei.
Jurnalul generalului Iulian Vlad este un astfel de subiect, luna aceasta fiind tipărite în premieră scrisorile trimise de fostul șef al Securității din închisoare. Dezvăluirile din însemnările zilnice făcute de generalul Vlad scot la iveală un personaj necunoscut până acum publicului larg, dar și întâmplări și evenimente de importanță istorică.
O altă temă, dictată oarecum și de faptul că mereu România va comemora în martie catastrofa naturală din 4 martie 1977, este cea a mitului ”celui mai iubit fiu al poporului”, construit în jurul lui Nicolae Ceaușescu. Cât a fost realitate, cât a fost calcul politic și cum vedeau presa și agențiile de spionaj străine rolul jucat de Ceaușescu imediat după tragedia de acum 42 de ani, toate lucrurile par altfel când sunt puse alături documente declasificate și presa uitată a vremii.
Un alt dosar din care publicăm un capitol important este cel al urmării lui Petre Țuțea.
Dosarul de la Securitate al celui supranumit „Socrate al Bucureștilor” arată cât de ușor ajungeai în atenția Direcției Securității Statului și ce desfășurare de forțe se producea de fiecare dată când fostul discipol al lui Nae Ionescu ieșea din casă. Securiști zeloși notau cu precizie ora ieșirii din casă, străzile pe care Țuțea mergea sau se plimba, autobuzele sau troleibuzele folosite, ba chiar și amănunte privitoare la comportamentul acestuia în mijloacele de transport în comun. Un simplu fragment din amplul dosar arată cât de ușor putea intra cineva în atenția filajului.
Iată, însă, câteva fragmente dintr-o notă de filaj:
„NOTA- privind filajul ob. „ȚONE” (Petre Țuțea - n. red.) efectuat în ziua de 23.X.1972 de la ora 7,00 la ora 00,05 din ziua de 24.X. [1972]
ACTIVITATEA OBIECTIVULUI:
La ora 8,45 „ȚONE” a ieșit de acasă și din stația Nuferilor s-a urcat în tramvaiul 26 cu care a călătorit până la stația Galați, apoi a mers pe șos. Ștefan cel Mare unde a intrat la spitalul Colentina – secția boli venerice – ora fiind 9,15.(...)
După 25’ „ȚONE” a ieșit de la birt, a mers pe diferite străzi iar la ora 14,10 a intrat la braseria hotelului Athénée Palace, unde a mers la W.C., iar după 10’ a ieșit și a mers la cafe bar Union, ora fiind 14,25. Aici a mers la o masă unde se găseau mai mulți indivizi și a discutat mai retras cu unul din indivizi ce a fost poreclit „ȚUȚU” (leg.nouă), timp de 30’, după care „ȚONE” a ieșit („ȚUȚU” a rămas în continuare, fiind luat în filaj), a călătorit cu autobuzul 37, iar la ora 15,30 a intrat acasă.”
„ACTIVITATEA LEGĂTURII „ȚUȚU”
După despărțirea de „ȚONE”, „ȚUȚU” a rămas în continuare în cafe barul Union unde a consumat băutură până la ora 18,10 când a ieșit, a călătorit cu autobuzul 74 și tramvaiul 21, până la stația Nada Florilor unde a coborât. De aici, „ȚUȚU” a mers pe șos. Colentina și a intrat la adresa din șos. Colentina nr. 47, bl. R 12, Sc. A, etj. I, ap. 6, unde a fost stabilit, ora fiind 19,00.”
Întreaga poveste a urmăririi lui Petre Țuțea o puteți citi în numărul 13 al revistei Evenimentul Istoric sau pe websiteul publicației.
De asemenea, tot în cel mai recent număr al celei mai mari reviste de istorie puteți citi și despre ultima execuție din Moldova, făcută de ultimul călău din Iași.
Și mai puteți afla răspunsul mult-așteptat la întrebarea referitoare la legăturile lui Horea cu Masoneria, dar și o întâmplare pe cât de amuzantă, pe atât de îngrijorătoare - având în vedere că era, totuși, liderul unei super-puteri nucleare - cu Boris Elțin ieșit la plimbare în izmene prin Washington.