România trebuie să înțeleagă că se află într-o vecinătate „provocatoare”, cu pericole ce pândesc de peste tot, spune Philip Breedlove, fost comandant al forțelor militare NATO.
„Cred că e important ca Alianța să arate sprijin pentru țările de la Marea Neagră, arătând că aici este o regiune în care Alianța are operațiuni”, a declarat Breedlove în emisiunea Ultima ediție de la TVR.
„Este important ca țări precum România să înțeleagă că se află într-o vecinătate provocatoare - la nord este războiul proxy din Ucraina, Rusia la nord-est, Iranul la sud, Turcia și toate problemele de la granița cu Siria - o mulțime de probleme care sunt îngrijorătoare pentru aliatul nostru România”, a adăugat fostul șef al trupelor Alianței Nordatlantice.
„Forțele speciale ale armatei române au avut o activitate impresionantă”, a declarat, la rândul său, David Petraeus, fost director al CIA. „În ultimii ani, au reușit într-o manieră impresionantă să lupte alături de forțele speciale americane și ale altor state din NATO”, a mai spus Petraeus.
„Grupările extremiste ca Stat Islamic folosesc internetul ca pe un nou front”, explică fostul șef al spionajului american, care adaugă că „și conceptul de război hibrid include activități în spațiul virtual
România a intrat în NATO în 2004, iar de atunci militarii români au participat la o mulțime de operațiuni în afara țării, mai ales în Irak și Afganistan
David Petraeus este militar de carieră și a condus CIA între 2011 și 2012. Înainte de a-și asuma conducerea serviciului de informații american, Petraeus a avut o carieră de 37 de ani în armata SUA, ajungând general cu patru stele. Ultimele poziții ca militar le-a avut la comanda ISAF (International Security Assistance Force) și USFOR - A (U.S. Forces Afghanistan).
Philip Breedlove, și el general cu patru stele, din aviația SUA, a servit în armata americană din 1985. Între 2013 și 2016 a fost comandant al forțelor NATO din Europa, iar anterior a condus aviația americană de pe bătrânul continent.