Zeci de percheziții au loc la această oră în Capitală, precum și în alte trei județe din țară. Polițiștii verifică activitatea mai multor societăți care se ocupau cu vânzarea deșeurilor.
Percheziții legate de mafia fierului vechi, desfășurate în trei județe.Autoritățile au în vizor în jur de 16 firme care ar fi comercializat deșeuri în mod ilegal. Companiile respective ar fi fost controlate de 28 de persoane s-ar fi ocupat inclusiv de tranzacțiile ilegale. În urma acestor activități, prejudiciile aduse statului ar fi de peste peste 66.000.000 de lei.
Oamenii legii au descins în mai multe domicilii din București, dar judeţele Ilfov, Călăraşi şi Vâlcea pentru a face verificări legate de această activitate.
Percheziții în trei județe
Polițiștii verifică activitatea a 28 de persoane care administrau firmele respective. Acestea sunt suspectate de ilegalităţi în domeniul comercializării deşeurilor, dar și al materialelor reciclabile feroase şi neferoase.
În jur de 40 percheziţii legate de acest dosar sunt efectuate în Bucureşti, precum și în judeţele Ilfov, Călăraşi şi Vâlcea. Oamenii legii verifică documentele companiilor în cauză, precum și domiciliile persoanelor care se ocupau de tranzacții.
Conform IGPR, suspecții administrau 16 societăţi comerciale. Aceștia ar fi înșelat statul cu sume uriașe, provenite de pe urma comercializării deșeurilor.
Prejudicii marii aduse bugetului de stat
Persoanele verificate acum de polițiști sunt suspectate că ar fi efectuat mai multe tranzacții ilegale. În acest sens, oamenii legii verifică activitatea a 16 societăți comerciale.
Cele 28 de persoane care apar în dosar sunt suspectate că ar fi prejudiciat român cu peste 66.000.000 lei. Prejudiciul are legătură impozitul pe profit rezultat din vânzarea fiarelor vechi.
Peste 40 de percheziții legate de comercializarea ilegală a fiarelor vechi
Verificările din acest dosar sunt coordonate de Direcția de Investigare a Criminalităţii Economice. Descinderile au loc sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, precum și a celor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
În acest sens se desfășoară percheziții în judeţele Ilfov, Călăraşi şi Vâlcea. De asemenea, polițiștii verifică și câteva domicilii din Capitală.
„Ar fi operaţionalizat circuite comerciale fictive prin interpunerea în lanţul tranzacţional a unor societăţi cu un comportament atipic, înregistrând documente false de achiziţii deşeuri de materiale reciclabile de la persoane fizice, sumele încasate din vânzarea bunurilor fiind decontate prin sistemul bancar prin diverse retrageri numerar, în baza unor justificări nereale.”, arată IGPR.
Conform IGPR au fost deschise două dosare penale în care mai multe persoane sunt suspectate cu privire la săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, spălare de bani, precum și evaziune fiscală.
Persoanele bănuite de aceste fapte și-ar fi început activitatea în anul 2016.