În urma modificărilor legate de pensiile de serviciu ale judecătorilor și procurorilor, acestea ar urma să scadă semnificativ.
Senatul a adoptat astăzi modificări cu privire la pensiile speciale. În urma discuțiilor purtate astăzi, magistrații au aflat că se pot pensiona la 60 de ani doar din anul 2062. În ultimele ore au circulat în spațiul public mai multe date legate de noile calcule aplicate asupra pensiilor de serviciu ale judecătorilor. Conform acestora, pierderile după aplicarea măsurilor ar urma să fie semnificative.
Pierderi importante legate de pensiile de serviciu ale judecătorilor și procurorilor
Senatul a fost prin for sesizat în ceea ce privește proiectul de lege al pensiilor speciale. În acest sens,
Camera Deputaților este decizională. Legea ar urma să intre în la vot la începutul săptămânii următoare. În timpul discuțiilor purtate astăzi pe tema pensiilor speciale, USR a protestat în plenul Senatului.
Proiectul a fost refăcut după decizia CCR care declarase proiectul inițial drept neconstituțional. După votul de astăzi, în spațiul public au circulat o serie de calcule estimative cu privire la noile pensii ale judecătorilor și procurorilor.
Formulele de calcul au la bază aplicarea noilor impozite de 15, respectiv 20% pe părțile necontributive din pensie. În acest sens, punct de referință este și depășirea salariului mediu precum și a salariului brut. Calculele care au circulat în mediul online cu privire la pensiile de serviciu au fost făcute ținând cont și de 80% din media indemnizațiilor și sporurilor din ultimele 48 de luni ale procurorilor și judecătorilor.
Conform acestora există pierderi semnificative în ceea ce privește pensiile care ar urma să le revină magistraților, potrivit luju.ro.
Mai exact, acestea arată că pierderile pornesc de la 1600 de lei. Aceasta scădere vizează pensia unui judecător de la judecătorie. În cazul unui judecător din cadrul Înaltei Curți, ar exista pierderi de peste 5000 de lei.
De altfel, pensia unui președinte din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii ar putea fi redusă chiar cu 6500 de lei. Veridicitatea calculelor care au circulat în spațiul public nu este însă clară.