Pelerinul care a vrut să-l dezgroape pe Arsenie Boca: „Sfântul mi-a poruncit!”

Un maramureșean de 45 de ani a încercat să scoată la lumină osemintele părintelui Arsenie Boca pentru a dovedi lumii întregi că „Sfântul Ardealului” merită să fie canonizat

Ioan Chiuzbăian, în vârstă de 45 de ani, din județul Maramureş a ajuns, miercuri, la Mănăstirea Prislop, din județul Hunedoara. Voia să petreacă mai multe zile aici ca să se roage la mormântul părintelui Arsenie Boca. Nu se știe exact unde a înnoptat. Se știe însă că, de miercuri, zi de zi, a stat la poarta mănăstirii strigând în gura mare că părintele Arsenie Boca trebuie dezgropat ca să se dovedească foarte clar că merită să fie canonizat. Nu l-a băgat nimeni în seamă şi nici nu l-a supravegheat cineva. Nici măicuțele şi nici paznicii nu au crezut că omul ar putea reprezenta vreun pericol.

FOTO: Ioan Chiuzbăian va fi cercetat în stare de libertate

A așteptat clipa potrivită

Vineri seara, după lăsarea întunericului, a mers la mormântul situat într-o poiană, la 300 de metri de cea mai apropiată clădire a aşezământului monahal. Locul este izolat de restul mănăstirii. Doar o alee care urcă printre copaci şi coteşte pe după un picior de deal îl leagă de complexul monahal. În jurul orei 23.00 a fost surprins („de personalul mănăstirii”, după cum anunța IPJ Hunedoara) săpând pe mormântul la care mii de pelerini vin zilnic să se roage. Apucase deja să decoperteze mormântul pe toată lungimea și lățimea sa și să se afunde în pământ o jumătate de metru. La apariția paznicului mănăstirii, bărbatul a fugit în pădure. Abia spre dimineață a fost prins de polițişti. Ioan Chiuzbăian a fost reținut pentru cercetări, preț de 24 de ore, începând de sâmbătă dimineața. El riscă o pedeapsă de până la doi ani de închisoare. Asta dacă nu cumva vreo expertiză psihiatrică va dovedi că individul nu era răspunzător pentru gesturile sale la momentul comiterii faptei. Duminică, la prânz, procurorii au decis că nu este necesar ca individul să fie propus instanței pentru arestare preventivă.

Solicitare strigată Sântului Sinod

Bărbatul a declarat că a vrut să-l dezgroape pe părintele Arsenie Boca pentru a demonstra că trupul acestuia nu a putrezit complet şi că „Sfântul Ardealului” trebuie să fie canonizat. „Sfântul mi-a poruncit, în numele Tatălui ş-al Fiului ş-al Sfântului Duh! Binecuvântată să fie împărăția! Preafericite Părinte Patriarh, convoacă membrii Sfântului Sinod de urgență și Sfântu’ așteaptă să iasă afară din groapă! Te roagă Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh Domnul!”, a strigat Ioan Chuizbăian în momentul în care a fost scos de la audieri, sâmbătă. Măicuțele de la Mănăstirea Prislop au refuzat să facă orice comentariu. Sâmbătă dimineață mormântul era deja acoperit la loc.

FOTO: Părintele Arsenie Boca s-a stins din viață în 1989

Un lanț al slăbiciunilor

Prevăzând parcă un asemenea pericol, măicuțele de la Prislop şi Episcopia Devei şi Hunedoarei au decis, la începutul anului, să ridice în jurul mormântului „Sfântului Ardealului” o structură de lemn de genul unui baldachin, care să fie închisă pe timp de noapte. Au apucat doar să amplaseze elementele de rezistență ale structurii.

Jandarmeria hunedoreană spune că nu intervine la Prislop decât atunci când sunt mari aglomerări de persoane, în special în weekend şi la sărbătorile religioase, serviciul de pază fiind asigurat de o firmă specializată: Axis Corporate Security (firma lui Ionuț Andrei Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga).

„Acest domn a stat ascuns după copaci”

Reprezentantul Episcopiei, preotul Gabriel Miricescu, lasă însă să se înțeleagă că nu i se poate reproșa mai nimic firmei de pază: „Sunt doi paznici, acolo, pe timp de noapte. Unul stă la poartă, celălalt face ronduri. Actul de profanare a durat cel mult 20 de minute. Adică exact timpul în care paznicul a făcut un rond de la mormânt până la poarta mănăstirii și înapoi. Probabil că acest domn a stat ascuns undeva, după copaci, iar când a plecat paznicul s-a apucat să sape”. Părintele Gabriel Miricescu mai spune că profanarea nu a fost atât de amplă și de gravă, pe cum s-a anunțat inițial, sâmbătă dimineața: „Nu s-a decopertat mormântul pe întreaga suprafață și nici nu a ajuns la un metru adâncime, cum am auzit prin alte părți. Pe o porțiune a mormântului s-a înlăturat un strat afânat de pământ de vreo 40 de centimetri”.