Pe tăcute, în timp ce în Siria și Irak sunt ațintite toate reflectoarele, Statul Islamic a fost izgonit și din Sirte, ultimul lor bastion din Libia | PULSUL PLANETEI

Marți, 6 decembrie, forțele libiene, susținute aerian de Statele Unite ale Americii, au obținut o victorie mult așteptată împotriva luptătorilor grupării jihadiste Daesh, cunoscută și sub acronimele de ISIS/ISIL și autointitulată Statul Islamic.

Alungarea jihadiștilor din Sirte - ultimul bastion al grupării teroriste din Libia - a fost posibilă după mai bine de șase luni de lupte intense, forțele libiene preluând controlul total asupra ultimei zone controlate de jihadiști din districtul Ghiz Bahriya, după mai multe ore de lupte.

Încolțiți atât în Irak cât și în Siria de o coaliție internațională condusă de Statele Unite ale Americii, jihadiștii au căutat un loc în care să se poată replia în caz de nevoie. Și cum alungarea lor din Siria și Irak ar fi coincis automat cu necesitatea identificării unui alt spațiu în afara Orientului Mijlociu, Libia a fost văzută de jihadiști ca un teren propice pentru dezvoltarea grupării. Cu o situație internă marcată de o criză profundă, încă de la ieșirea lui Muammar Gaddafi din scenă, Libia putea reprezenta un spațiu în care jihadiștii să se replieze și să se dezvolte. Iar instabilitatea internă, generată și amplificată de lipsa capacității autorităților de a se impune și de a răspunde coerent problemelor cu care statul se confruntă, ca și cele trei guverne suprapuse ce coexistau contestându- se, au contribuit la decizia de a privi statul libian ca pe o opțiune de retragere, în situația în care pozițiile lor din Siria și Irak nu mai puteau fi menținute.

Bazându-se pe un puternic sprijin venit din exterior, guvernul de la Tripoli a ales ca, la sfârșitul primăverii acestui an, să declanșeze o ofensivă împotriva grupării Statul Islamic, vizând cel mai important punct pentru ambele tabere – orașul Sirte. Victoria nu a fost una imediată sau fără sacrificii, forțele loiale Guvernului libian recunoscut depunând eforturi considerabile pe perioada celor peste șase luni de ofensivă. Iar pierderile și înaintarea relativ greoaie către centrul orașului au redus din entuziasmul de care acestea au dat dovadă la începutul campaniei împotriva Daesh. Restrângerea tot mai mare a spațiului controlat de jihadiști, pe măsură ce forțele libiene s-au apropiat de oraș și chiar au intrat în Sirte, nu a corespuns cu o slăbire a acestora. Din contră, jihadiștii și-au menținut capacitatea de a acționa.

Preluarea controlului total asupra ultimei zone din Sirte controlată de jihadiștii Daesh, districtul Ghiza Bahriya, a avut ca primă consecință eliberarea libienilor rămași captivi în acest spațiu, printre care câteva zeci de femei și copii. Imediat după anunțul privind eliberarea Sirte, bucuria în rândurile forțelor libiene a luat locul preocupărilor, însă, așa cum a afirmat un purtător de cuvânt al acestora, campania militară se va încheia abia atunci când zona va fi declarată sigură.

Pentru jihadiști, pierderea orașului Sirte reprezintă un eșec major din mai multe puncte de vedere. În primul rând, aceștia au fost puși în situația de a nu mai deține niciun teritoriu în Libia - Sirte fiind ultimul bastion. Aceasta nu înseamnă însă că pe teritoriul Libiei nu mai există jihadiști Daesh, gruparea Statul Islamic având în continuare o prezență activă în această țară, însă ei nu mai controlează o zonă/un oraș, așa cum s-a întâmplat anterior.

Atât timp cât orașul s-a aflat sub controlul grupării Statul Islamic, acesta a reprezentat cea mai importantă bază din afara Orientului Mijlociu, astfel că toți aderenții organizației din spațiul african au preferat să se alăture jihadiștilor din orașul libian decât să călătorească până în Orientul Mijlociu și un număr mare de luptători străini au fost atrași către Sirte. Alungarea jihadiștilor poate însemna, totodată, un risc de securitate crescut, atât pentru țările din jur, cât și pentru Europa, având în vedere că drumul spre bătrânul continent trece prin acest stat transformat în ultimii ani într-un hub pentru migranți.