În sfârșit, s-a prins și presa progresistă. Putin intenționează să facă un pas înapoi după încheierea actualului mandat de președinte. Nici nu era foarte greu de ghicit, pentru cine avea interesul să vadă. Nu pentru că Putin va împlini 72 de ani în 2024, ci pentru că reformele constituționale pe care le impune nu numai că îl împiedică să candideze din nou, dar limitează puterile șefului statului. Vladimir Putin știe prea bine cum merg lucrurile în Rusia și își ia toate măsurile de siguranță. Îl va alege el însuși pe noul lider, astfel încât să fie sigur că acesta îi va continua “opera politică”, îi va respecta bătrânețea și nu se ca atinge nici cu o floare de apropiații săi, Cu alte cuvinte, chiar dacă “Țarul” se retrage, putinismul va rămâne la putere în Rusia.
Din câte se pare, Putin nu și-a ales încă urmașul, dar are deja o listă scurtă de pe care îl va selecta. Cel puțin asta susține sociologul Olga Kryshtanovskaya, într-o declarație făcută influentului site progresist politico.eu: "Selecția este deja definită ... Acești oameni sunt acum în poziții cheie".
Analiștii de la politico.ue riscă și niște predicții, afirmând că pe lista scurtă a lui Putin s-ar afla, cu siguranță, numele mai multor colaboratori actuali ai președintelui rus. E vorba, în primul rând, de Mikhail Mishustin, a cărui numire în funcția de prim-ministru a luat pe toată lumea prin surprindere. Fostul șef al serviciului fiscal s-a făcut remarcat prin digitalizarea sistemului pe care l-a condus și împărtășește pasiunile lui Putin în ceea ce privește sportul. Mishustin se află în conducerea echipei CSKA Moscova și a federației ruse de hochei.
Există, însă, și voci care spun că nici fostul premier Medvedev nu a ieșit nici el complet din cursă, în ciuda faptului că a pierdut mult din popularitate în ultimii ani.
Un alt nume important este cel al primarului Moscovei, Serghei Sobyanin. Fost guvernator al provinciei Tyumenm acesta este considerat nul dintre cei mai influenți politicieni din țară. E și el foarte apropiat de Putin, mai ales că din 2005 până în 2008 a fost șeful administrației prezidențiale. Când Putin a devenit premier, Sobyanin a primit fucția de viceprim-ministru.
Oricât ar fi de iubit Sobyanin în Moscova, dar și în “gubernii”, nu se poate compara cu Serghei Shoigu. Actualul ministru al Apărării, în vârstă de 64 de ani, este singura figură politică aproape la fel de populară ca Putin. Mulți ruși îl consideră cel mai mare lider militar al țării după faimosul mareșal Gheorghi Jukov care a adus victoria URSS în al doilea război mondial.
Fost ministru pentru situații de urgență și guvernator al regiunii Moscova, Shoigu este cel care a supravegheat modernizarea armatei ruse. Shoigu își petrece vacanțele de vară împreună cu Putin, cei doi fiind buni prieteni. Există, însă, și o mare problemă- popularitatea și puterea personală a lui Shoigu îl fac să nu fie moștenitorul ideal pentru Putin. „Este prea independent, dacă îl pui în poziția cea mai înaltă”, susține Tatyana Stanovaya, un analist politic care lucrează pentru R.Politik și Carnegie Center Moscova. "Nu îi este suficient de obligat lui Putin pentru cariera sa".
În afara acestor colaboratori de prim rang, pe lista lui Putin se află, desigur, și alte nume. Nu e exclus ca el să se gândească la o mutare surpriză, precum cea făcută de Elțîn, care l-a numit pe Putin funcționar prezidențial, apoi șef al FSB, prim-ministru și moștenitor, într-un interval de numai câteva de luni. Șanse să intre în joc are și prim-vicepremierul Andrei Belousov care împărtășește viziunea geopolitică a lui Putin, considerând că Rusia este înconjurată de un „inel de dușmani”.
Nici fostele gărzi de corp ale lui Putin nu pot fi eliminate de pe lista scurtă, mai ales că numirea în funcții politice le-a asigurat o oarecare experiență politică.
Oricum, fidelitatea față de Putin pare a fi condiția esențială pe care trebuie să o îndeplinească moștemitorul. Mai mult decât orice, Putin își dorește să apere munca de a restabili statutul Rusiei de superputere mondială. E un lucru greu. Mai ales într-o țară în care noii conducători resping de obicei tot ce au încercat să construiască predecesorilor lor. Hrușciov a renunțat rapid la cultul lui Stalin, Elțîn a dizolvat țara pe care Gorbaciov a încercat să o păstreze, iar Putin însuși a renunțat treptat la orientarea pro-occidentală a lui Elțîn. Indiferent pe cine va alege ca urmaș. Putin își va păstra propriile pârgii după retragerea din funcția de președinte. Din câte se pare, și-a pregătit funcția de președinte al consiliului de stat - un consiliu prezidențial care este dotat cu puterea de a „determina principalele direcții ale politicilor interne, externe și socio-economice”.