Curtea Constituţională a Republicii Moldova a anunţat marţi, 13 iunie, că a fost finalizată examinarea materialelor cauzei şi a dezbaterilor judiciare în dosarul în care Guvernul solicită scoaterea Partidului Şor în afara legii.
Instanţa a oferit părţilor termen ca până mercuri să pregătească pledoriile finale, iar după ce vor fi ascultate, magistraţii se vor retrage pentru deliberare.
Guvernul a prezentat probe noi
În cadrul şedinţei de marţi, reprezentantul Guvernului, avocatul Eduard Digore, a solicitat Curţii Constituţionale să anexeze la dosar şi să cerceteze în calitate de probe informaţiile puse la dispoziţia Centrului Naţional Anticorupţie de către Serviciul de Informaţii şi Securitate.
„Sunt un şir de informaţii despre indicii spălărilor de bani modurile de finanţare indirectă Partidului Şor. Deci, aceste acţiuni, în cumul cu celelalte pe care noi le-am expus sau eventual o să le mai complectăm, acestea pun în pericol inclusiv suveranitatea şi independenţa ţării, luând în considerare faptul că aceste mijloace băneşti au fost utilizate în scopul organizării protestelor ilegale în Republica Moldova şi pentru a plăti participanţii la aceste proteste”, a precizat Digore.
Avocatul Partidului Şor s-a opus
Aureliu Colenco, avocatul Partidului Şor, a fost împotrivă: „Noi categoric nu suntem de acord cu poziţia Guvernului în ceea ce priveşte scrisorile SIS. Pe noi pentru a şaptea sau a opta oară ne duc la examinarea unui dosar la Curtea Constituţională. Noi de mai multe ori am ridicat întrebarea aceasta şi atragem atenţia onoratei curţi la faptul că materialele rezentate de Guvern sunt nişte informaţi care nu au suport juridic în faţa unei curţi independente”.
Magistraţii au admis demersul Guvernului şi au examinat probele prezentate cu uşile închise pe motiv că conţineau date cu caracter personal.
Argumentele Guvernului privind necesitatea de a scoate Partidul Şor în afara legii
Amintim că în luna noiembrie a anului trecut, Guvernul de la Chişinău sesizat Curtea Constituţională privind scoaterea Partidului Şor în afara legii. Autorul sesizării este ex-ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco.
„În conformitate cu prevederile art. 41 alin. (4) din Constituție, partidele care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranităţii şi independenţei, a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstituţionale. Prin toată activitatea sa de până acum, Partidul Șor a acționat împotriva principiilor statului de drept”, a argumentat autorul sesizării.
Litvinenco a făcut referinţă şi la finanţarea formaţiunii politice condusă de deputatul fugar Ilan Şor: „Finanțarea ilegală în cazul acestui partid a fost confirmată de-a lungul timpului prin hotărâri definitive ale instanțelor judecătorești (alegerile prezidențiale din 2016, alegerile locale în mun.Chișinău din 2018, alegerile parlamentare pe circumscripția Hâncești din 2020, alegerile locale în mun.Bălți din 2021). Din cauza finanțării ilegale, candidații acestui partid au fost excluși din cursele electorale. Observăm că, constatarea finanțărilor ilegale a avut loc în mod constant, aproape la fiecare scrutin electoral, indiferent cine era la guvernare în țară. Plus la aceasta, se cunoaște că instituțiile de drept investighează, prin prisma legislației penale, mai multe acțiuni privind finanțarea acestei formațiuni”.
Un alt argument prezentat de ex-ministrul Justiţiei sunt recentele constatări al Guvernului SUA în privinţa lui Ilan Şor şi a Partidului Şor: „Constatările autorităților din SUA, dar și materialele ajunse în spațiul public, demonstrează că acest partid promovează interesele unui stat străin, ceea ce înseamnă că acționează împotriva suveranității și independenței țării”.