Deputații AUR au votat împotriva Legii 2 Mai care stabilește că traficanţii de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse la închisoare cu suspendare. Actul normativ a fost numit după localitatea în care s-a produs accidentul soldat cu moartea a doi tineri, provocat de Vlad Pascu.
Partidul AUR a votat împotriva legii care prevede sancțiuni mai dure pentru traficanții de droguri. Actul normativ, cunoscut ca „Legea 2 Mai” a fost adoptat săptămâna trecută în Camera Deputaților și merge la promulgare.
Partidul AUR nu dorește pedepse mai dure
Legea care prevede sancținui mai dure pentru traficanții de droguri a fost votată în Camera Deputaților, în plenul de săptămâna trecută. Parlamentarii au votat în corpore, cu excepția celor de la Partidul AUR. „Legea 2 Mai” care prevede pedepse cu închisoarea cu executare pentru traficanți a fost votată cu 250 de voturi „pentru” și 21 „împotrivă”. Nu a existat nici o abținere.
Conform situației votului, cei care s-au opus au fost deputații din Partidul AUR, condus de George Simion. Ei și-au asumat votul negativ pe legea care a primit numele după locul în care s-a petrecut tragedia provocată de Vlad Pascu. Doi tineri au murit, într-un accident rutier, provocat de șoferul aflat sub influența drogurilor.
Legea 2 Mai, pe care partidul AUR a refuzat să o voteze, vine în completarea unui alt act normativ, Legea Anastasia. Aceasta din urmă stabilește pedepse cu executare în cazul șoferilor băuți sau drogați care provoacă accidente mortale.
Legea 2 Mai sancționează traficanții
Actul normativ adoptat de Camera Deputaților, în plenul de săptămâna trecută reglementează sancțiunile ce vor fi acordate traficanților de droguri de mare risc. Conform Legii la care s-au împotrivit deputații din Partidul AUR, condus de George Simion, persoanele trimise în judecată pentru astfel de activități nu mai pot beneficia de suspendarea pedepsei.
„Fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”, se arată în proiectul de lege cu care partidul AUR nu a fost de acord.
Actul normativ stabilește că judecătorii vor trebui să dea doar pedepse de închisoare cu executare în astfel de cazuri. Obiectivul urmărit este de a reduce traficul cu stupefiante. Aceasta prin aplicarea unor sancțiuni mai dure, și eliminarea posibilității suspendării pedepsei pentru cei găsiți vinovați.
„Nu poţi să vinzi heroină sau cocaină, să distrugi vieţi, şi după să fii liber pe străzi. Locul traficanţilor este la închisoare. Nu mai avem voie să asistăm la încă o tragedie ca cea de la 2 Mai. Să fie clar – avem nevoie de legi de partea victimelor, pentru că trebuie să ne protejăm tinerii de traficul de droguri”, spunea ministrul Justiţiei Alina Gorghiu, după adoptarea legii.
Partidul AUR s-a opus legii
În noiembrie 2023, Senatul a adoptat proiectul de lege, în calitate de prim for sesizat, iar după votul de la Camera Deputaților, actul normativ merge la promulgare. Apoi, după ce va fi publicat în Monitorul Oficial, va intra în vigoare, deși Partidul AUR se opune.
O astfel de măsură era considerată necesară, conform autorilor legii. Conform datelor statistice, sancțiunile erau prea blânde pentru traficanți. Potrivit ministrului Justiției, Alina Gorghiu, în 2022, 810 inculpați au fost condamnați definitiv pentru infracțiuni de trafic de droguri.
Dintre cei condamnați, 402 au primit pedepse cu executare în regim de detenție. Aproape tot atât de mulți, 379 de persoane (47% dintre traficanți) au beneficiat de suspendarea executării pedepsei.
Anul trecut, în primele zece luni ale lui 2023, au fost înregistrate 10.780 de dosare având ca obiect drogurile. Numărul cazurilor a fost mai mare decât în anul anterior, când au fost înregistrate 8.484 de cazuri.