Oficialii de la Bruxelles se declară îngrijorați de incapacitatea partidelor tradiționale de a da mesaje coerente despre războiul din Ucraina, criza energiei sau inflație .
Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, susține că numărul mare de alegători care se orientează spre partide precum AUR, care promovează mesaje populiste, se datorează faptului că aceștia nu se mai simt reprezentați de partidele tradiționale. Ea s-a arătat îngrijorată de creșterea în sondaje a acestor formațiuni care promovează, de regulă, un mesaj anti-european.
„Mă îngrijorează acest lucru. Observăm un număr în creștere al alegătorilor care nu se mai simt reprezentați. Partidele tradiționale, clasice s-au obișnuit cu alegătorii lor de bază, li se adresează doar lor când vorbim de mesaje despre război, impactul economic, criză, inflație etc.”, a declarat președintele ParlamentuluI European.
Roberta Metsola a precizat că partidele politice trebuie să acorde mai multă atenție acelei părți din electorat care se simte ignorată și marginalizată. Iar pentru aceasta, politicienii trebuie să comunice și să explice cum poate fi îmbunătățită viața cetățenilor.
„Ce trebuie noi să facem este să conștientizăm că cel mai rău lucru este să îi ignorăm pe alegătorii care nu se simt reprezentați și să nu le combatem narațiunile. În politica de azi e ușor să te strecori cu titluri populiste, dar dacă ești în politică să faci ce trebuie, atunci e important să treci dincolo de titluri și să explici cum poți îmbunătăți viețile oamenilor, cum poți comunica acel mesaj, cum politica poate aduce bine”, a mai spus Roberta Metsola, într-un interviu pentru Digi 24.
Rolul Parlamentului European în viitoarea construcție UE
În acest context, ea a vorbit despre rolul Parlamentului European unde majoritățile politice urmăresc construirea unui centru pro-european care să rezolve provocările precum migrația, schimbările climatice sau digitalizarea.
„În acest Parlament, majoritățile se iau pentru a construi un centru pro-european care să răspundă provocărilor ca migrația, schimbările climatice, digitalizarea. Trebuie să fim în stare să răspundem criticilor, să ne acceptăm eșecurile și să ne mândrim cu succesele noastre”, a subliniat Roberta Metsola.
Roberta Metsola îngrijorată de scăderea susținerii pentru UE
Totodată, politicianul european a vorbit și despre scăderea procentului de români (46%, conform Eurobarometrului – n. red.) care susțin apartenența la Uniunea Europeană. Roberta Metsola este de părere că tendința de scădere se datorează eșecului înregistrat în demersurile de aderare la Spațiul Schengen, din luna decembrie.
„Mă îngrijorează foarte mult asta. Am fost la București în decembrie și am avut parte de o primire extraordinară acolo din partea tinerilor, studenților, toți pro-europeni. Sunteți un stat membru tânăr, care a avut parte de o transformare uriață. Pun aceste cifre pe seama faptului că în decembrie a fost luată decizia extrem de nefericită de a nu i se permite României să intre în spațiul Schengen.
Nu este doar o dezamăgire, ci și o mare palmă peste față pentru oricine care a muncit atât de mult precum România, pentru a îndeplini toate regulile, legile care trebuie aplicate, modul în care România a luat pe umerii săi nu doar găzduirea refugiaților ucraineni, dar și transportul de alimente și cereale din Ucraina, a devenit un coridor umanitar și logistic”. a precizat președinta Parlamentului European.
Metsola se așteaptă la o decizie favorabilă pe Schengen
Roberta Metsola și-a exprimat speranța că lucrurile vor fi corectate în următoarele luni, iar România va primi un răspuns pozitiv la solicitarea de aderare la Schengen.
„Punem presiune și sper ca în următoarele luni să fie luată o decizie pentru România. Aș vrea să văd întâmplându-se asta mâine, înainte de ieri. Cum putem spune României și românilor că după ani de implementare a deciziilor și obligațiilor nu este posibil acest lucru (n.red. - intrarea în Schengen)? Este de neacceptat. Acest Parlament a spus cât se poate de clar acest lucru și o vom spune în fiecare zi”, a mai spus Roberta Metsola, conform sursei citate.