Parlamentul turc urmează să dezbată astăzi cererea de aderare a Suediei la NATO, au declarat trei surse din parlament pentru Reuters. Alte surse media locale, inclusiv postul privat NTV, aduc informații cu privire la un vot care ar putea avea loc mai târziu în această săptămână.
Luna trecută, Comisia de politică externă a Parlamentului turc a aprobat ratificarea acordului de aderare a Suediei, dar este necesar ca plenul să se pronunțe înainte ca protocolul să fie semnat de către președintele Recep Tayyip Erdogan.
Singurele țări membre ale NATO care nu au ratificat aderarea Suediei la Alianță sunt Turcia și Ungaria.
Suedia și Finlanda au cerut să se alăture alianței militare în 2022, după invazia Rusiei în Ucraina. Dar Turcia, membră NATO, a ridicat obiecții, spunând că cele două țări protejează grupuri pe care Ankara le consideră teroriste. În același timp, Budapesta reproșează politicienilor suedezi că au adoptat obiceiul de a critica guvernul conservator condus de Viktor Orban.
Ce condiții a impus Turcia pentru ca Suedia să adere la NATO
Într-o declarație dată luna trecută, președintele Erdogan a impus o condiție pentru ratificarea aderării Suediei la NATO. Acesta a dorit aprobarea de către Congresul SUA a furnizării unor avioane de vânătoare F-16 către Turcia.
Administrația președintelui american Joe Biden nu se opune livrării acestor avioane. Cu toate astea, Congresul de la Washington a blocat până în prezent tranzacția din motive politice. În special din cauza tensiunilor dintre Turcia și Grecia, precum și a preocupărilor privind situația drepturilor omului în Turcia.
Suedia, tot mai aproape de aderarea la NATO
Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului turc a aprobat aderarea Suediei la NATO. Este un pas semnificativ în direcția extinderii blocului occidental, după 19 luni de întârzieri, conform informațiilor Reuters.
Următorul pas constă într-un vot în plenul Parlamentului. Un proces care de asemenea este așteptat să fie aprobat, probabil în câteva săptămâni. După acest vot, președintele Erdogan ar urma să semneze legea, punând capăt unui proces care a stârnit frustrări în rândul unor aliați ai Ankarei și care a testat relațiile sale occidentale.
Turcia și Ungaria au blocat aderarea Suediei
Turcia şi Ungaria, două state apropiate de Rusia lui Vladimir Putin, cu regimuri iliberale, au blocat calea Suediei în procesul de aderare la NATO. Șefii celor două guverne, Recep Tayyp Erdogan și Viktor Orban au apelat la tot felul de cereri și de pretexte pentru a amâna o decizie.
Erdogan a anunţat în octombrie 2023 că va trimite parlamentului de la Ankara cererea de a ratifica aderarea Suediei la NATO. Însă acest lucru s-a întâmplat abia la finalul anului trecut.