În județul Călăraşi, părinții care și-au opărit intenționat fetița și au lăsat-o să moară din cauza fatului că plângea au primit o pedeapsă de peste douăzeci de ani de închisoare.
Curtea de Apel Călărași a decis ca pedepsele pentru părinți să fie menținute
Curtea de Apel a decis că pedepsele pentru părinți sunt menținute, dar bunica este exonerată de executarea pedepsei.
Bunica fetiței, care a fost condamnată inițial la opt luni de închisoare cu executare pentru lăsarea unei persoane aflate în dificultate fără ajutor și a asistat pasiv la moartea copilului, scapă de condamnare.
Tribunalul Prahova a condamnat părinții la peste 20 de ani de închisoare
Amintim că în februarie a acestui an, Tribunalul Prahova l-a condamnat la 22 de ani de închisoare pe bărbatul care și-a opărit fiica cea mică și din cauza faptului că plângea a lăsat-o să moară în agonie.
Mama fetiței a primit o pedeapsă de douăzeci de ani de închisoare pentru omor calificat asupra unui membru al familiei, pentru că a asistat la chinurile copilei fără a interveni sau a cere ajutor.
Bunica paternă a primit o pedeapsă de opt luni de închisoare cu executare.
Părinții au fost închiși în 2023
Crimele au avut loc într-o casă din judeţul Prahova. Când proprietarul casei a observat starea fetiței, a sunat la 112 pentru a o salva, dar nu a reușit să o salveze.
Părinții au fost găsiți vinovati și sunt închiși din 31 martie 2023.
Acest lucru se datorează faptului că, după ce au găsit dovezi că micuța a fost de fapt omorâtă cu intenție, procurorii au decis să-i pună sub acuzare.
Pentru cele două fiice pe care cuplul le are, care sunt îngrijite de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Călăraşi, nici mama, nici tatăl nu mai au dreptul de a-și exercita rolul de părinte.
Părinții trebuie să plătească 100.000 de lei fiecare pentru daune morale
Instituția a luat decizia ca cele două fetițe să fie părți civile în proces. De asemenea, instanța a stabilit că părinții trebuie să plătească 100.000 de lei fiecare pentru daune morale.
În plus, instanța a decis să recolteze probe genetice de la ambii părinți și să le introducă în Sistemul Național de Date Genetice Judiciare. Decizia a fost menținută la apel.
Cazul a fost deschis după ce, în 27 octombrie 2021, un bărbat a sunat la 112 și a raportat că un copil mic, opărit, a fost găsit la o familie care a fost în vizită la casa sa din comuna prahoveană Poienarii Burchii.
Cadrele medicale au descoperit că copilul, care avea doi ani și zece luni, nu mai trăia.
Cazul a fost inițial preluat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești, care au efectuat o investigație privind uciderea din culpă.
În cele din urmă, investigațiile au arătat că copilul a fost opărit în mod deliberat și a fost lăsat să moară.
În consecință, în martie, Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova i-a acuzat pe mamă și pe tată de omor asupra unui membru de familie.