Parchetul European a efectuat percheziţii la Bucureşti într-o anchetă privind o fraudă de opt milioane de euro cu fonduri europene destinate achiziţionării de echipamente medicale în perioada pandemiei COVID.
Parchetul European, percheziţii în Bucureşti. Fraudă de 8 milioane de euro
Potrivit unui comunicat de presă emis de instituție, procurorii Laurei Codruța Kovesi au efectuat deja cinci percheziții în București. Ancheta vizează o fraută care implică fonduri europene, folosite pentru achiziționarea echipamentelor medicale în timpul pandemiei.
În același comunicat de presă anchetatorii precizează că în perioada 2020 – 2022, „s-a constituit o reţea infracţională de manipulare a achiziţiilor publice de măşti de protecţie, dezinfectanţi şi alte consumabile medicale pentru spitale, şcoli şi alte instituţii ale statului, în beneficiul uor furnizori prestabiliţi, care făceau parte din schema de fraudare”.
Trei persoane suspecte în cadrul anchetei
Trei persoane anchetate au fost conduse la biroul EPPO din Bucureşti pentru a li se comunica statutul de suspecţi. Achiziţia de echipamente medicale a fost finanţată prin programul REACT-EU, un instrument financiar european destinat ameliorării efectelor crizei provocate de pandemie.
Furnizarea de echipamente medicale a fost finanţată prin programul REACT-EU, un instrument financiar european destinat ameliorării efectelor crizei provocate de pandemia COVID-19.
Prejudiciul estimat în acest caz se ridică la 8 milioane de euro din bugetul UE. Ancheta este în curs de desfăşurare pentru a determina amploarea activităţilor infracţionale şi valoarea totală a prejudiciului cauzat.
La investigaţii participă Poliţia Română – Direcţia de Operaţiuni Speciale, Direcţia Generală Anticorupţie şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei Române.
În urmă cu o lună, Parchetul European a făcut percheziții și în județul Bărila
Procurorii EPPO au făcut percheziții în mai multe locaţii din judeţul Brăila la jumătatea lunii aprilie. În acest caz a fost vorba despre o anchetă care viza un prejudiciu de peste 500.000 de euro cu fonduri europene pentru agricultură.
Conform unui comunicat de presă emis de instituție luna trecută este vorba despre o anchetă de fraudă cu fonduri europene destinate agriculturii. Prejudiciul estimat de procurorii EPPO este de peste 500 de mii de euro. Deschiderile au avut loc la biroul unui funcționar implicat în acest caz, dar și la trei sedii de firme și patru locuințe
Același comunicat preciza că ancheta a vizat un funcţionar din comuna Gropeni, judeţul Brăila. Procurorii EPPO aveau indicii că acesta ar fi obţinut, prin fraudă, 561.000 de euro din fonduri europene destinate agriculturii. Mai exact, susțin oficialii Parchetului European, el ar fi falsificat documente în numele unei întreprinderi individuale şi al unei societăţi comerciale.
În dosar ar fi fost vizați primarul comunei Gropeni, Stan Malinche, și familia acestuia.