Papa Benedict al XVI-lea, singurul lider al Bisericii Catolice din ultimii aproape 600 de ani care a ales să se retragă din activitate în loc să deţină această funcţie până în ultima zi a vieţii sale, împlinește 90 de ani.
"Ceremoniile fastuoase reprezintă pentru el o oroare, în special când se află în centrul atenţiei. Pentru că este mai degrabă un om timid, este fericit să încheie rapid cu astfel de lucruri", a declarat biograful său, Peter Seewald, citat de DPA. Luni va avea loc o mică petrecere la care vor lua parte Georg, prieteni apropiaţi ai Papei Emerit Benedict al XVI-lea şi o delegaţie restrânsă din zona Bavaria, locul de baştină al acestuia, care va cuprinde şi purtători de "lederhosen" din cadrul clubului de vânători Gebirgsschuetzen din sudul Germaniei, menţionează sursa citată.
Georg, care trăieşte în Bavaria însă îşi vizitează şi vorbeşte des la telefon cu fratele său, a declarat că îi urează acestuia un singur lucru: "Bunul Dumnezeu să îi dea încă câţiva ani, să fie scutit şi salvat de la suferinţă până la trecerea în eternitate", scrie Agerpres.
Papa Benedict al XVI-lea, cel a cărui retragere-şoc, din anul 2013, a determinat venirea la Vatican a revoluţionarului Papă Francisc, îşi respectă promisiunea de a nu se amesteca în activitatea succesorului său, indiferent de opiniile sale personale.
Se roagă în grădinile Vaticanului
De la retragerea sa, Benedict îşi petrece viaţa în linişte şi rugăciune în grădinile Vaticanului şi rareori părăseşte această zonă. Ajutoarele sale, printre care se numără secretarul particular, arhiepiscopul Georg Gaenswein, declară că fostul suveran pontif este din ce în ce mai slăbit, însă are încă o minte alertă. "Sigur că nu mai e ca la 18 ani", a declarat cardinalul german Gerhard Ludwig Mueller, liderul Congregaţiei pentru doctrina credinţei, un post-cheie de la Vatican printre atribuţiile căruia se înscriu îndreptarea abaterilor teologice şi aprobarea a diverse iniţiative teologice în rândurile Bisericii Catolice. "Însă ceea ce este important este faptul că el are mintea foarte clară. Gândeşte, citeşte, totul se desfăşoară ca de obicei".
Gaenswein a declarat pentru cotidianul La Repubblica faptul că Benedict se deplasează cu ajutorul unui cadru şi a încetat practica cântatului la pian deoarece "mâinile sale nu mai răspund ca pe vremuri sau cel puţin nu aşa cum ar trebui ca să cânte bine".
Născut la 16 aprilie 1927 pe numele Joseph Ratzinger, în Marktl am Inn, un mic oraş din Bavaria, Benedict a devenit preot în anul 1951, cu doi ani înainte de a obţine doctoratul în teologie. El a devenit cardinal în 1977 şi a fost conducătorul Congregaţiei pentru doctrina credinţei în perioada 1981-2005.
În după amiaza zilei de 19 aprilie 2005 a fost ales Papă, cel de-al 265-lea din istoria Bisericii Romano Catolice, luând numele de Benedict al XVI-lea, ca omagiu pentru Sfântul Benedict din Nursia, întemeietorul ordinului benedictinilor, şi pentru Papa Benedict al XV-lea (1914-1922), denumit şi 'Papă al păcii'. Alegerea numelui de Benedict are importanţă simbolică. Ziua de naştere a noului Papă, 16 aprilie, este sărbătoarea Sfântului Benedict Iosif Labre (26 martie 1748 - 16 aprilie 1783) cunoscut ca Sfântul Pelerin.
Perioada sa ca papă nu a fost una uşoară, fiind marcată, printre altele, de scandalurile pe tema acuzaţiilor de pedofilie ce i-au vizat pe unii dintre preoţii Bisericii Catolice.
Intelectual respectat, înaltul prelat german nu s-a bucurat de aceeaşi popularitate ca a predecesorului său, Papa Ioan Paul al II-lea, sau a succesorului, Papa Francisc. În cartea-interviu a Papei Emerit Benedict al XVI-lea, ''Ultimele convorbiri cu Peter Seewald'', publicată anul trecut, el recunoaşte cu sinceritate: "Un punct slab al meu este poate lipsa mea de hotărâre în ceea ce priveşte conducerea şi luarea deciziilor".
Papa Benedict al XVI-lea a celebrat prima sa Liturghie de Paşti la 16 aprilie 2006, dată care a coincis cu cea de-a 79-a aniversare a sa.
Papa Benedict al XVI-lea vorbeşte fluent germana, italiana, franceza, engleza, spaniola şi latina. Este autorul a numeroase cărţi şi monografii pe teme religioase, de morală şi filosofie. În timpul întregii sale activităţi a rămas fidel principiilor sale morale şi religioase, apărând cu consecvenţă dogmele Bisericii Catolice.
A primit numeroase distincţii: Doctor Honoris Causa (Colegiul St. Thomas din St. Paul, Minnesota, 1984; Universitatea Catolicădin Lima, 1986; Universitatea Catolică din Eichstätt, 1987; Universitatea Catolică din Lublin, 1988; Universitatea din Navarre, 1998; Libera Universitr Maria Santissima Assunta din Roma, 1999; Facultatea de Teologie a Universităţii din Wroclaw, Polonia, 2000). La 11 februarie 2013, purtătorul de cuvânt al Vaticanului a anunţat ca Papa Benedict al XVI-lea se va retrage la 28 februarie 2013.
Miercuri, Papa Francisc l-a vizitat pe predecesorul său şi i-a urat acestuia Paşte fericit! şi La mulţi ani!