În Statele Unite ale Americii, dacă vrei să-ți arăți recunoștința față de niște medici care ți-au salvat viața, poți face o donație spitalului în care ai fost tratat.
Suma pe care alegi să o donezi e înregistrată în contabilitate, primești documente justificative, iar banii tăi sunt cheltuiți așa cum consideră de cuviință managementul spitalului. De cele mai multe ori donațiile sunt destinate cercetării în domeniul medical, pentru că marile spitale de peste Ocean acordă o atenție sporită acestui domeniu. Banii sunt cheltuiți, însă, și pentru pentru achiziția de aparatură medicală de ultimă generație, sau pentru premierea cadrelor medicale care fac performanță.
În România, o țară cu un sistem sanitar subdezvoltat în comparație cu țările civilizate, un medic nu mai poate primi nici măcar un leu de la un pacient, pentru că riscă să facă pușcărie. O instanță de judecată a decis că medicii sunt funcționari publici, iar sumele respective reprezintă mită.
Nu voi încuraja niciodată darea sau luarea de mită. Sentința Justiției trebuie respectată întru-totul. Corupția la ”firul ierbii” este la fel de nocivă ca marea corupție. De aceea, medicii, deși au tot dreptul să câștige mai mult decât le poate oferi statul în prezent, nu trebuie să fie mai presus de lege. Practica strecurării plicului în buzunarul halatului este înjositoare și pentru medic și pentru pacient. Din păcate, sau din fericire, plicul a fost și continuă să fie o soluție pentru finanțarea unui domeniu subfinanțat, pentru asigurarea unui venit decent cadrelor medicale care nu au plecat încă din România.
De câteva zile, această soluție este ilegală. Cum poate fi rezolvată această problemă vitală? Cum pot fi medicii determinați să profeseze în continuare în România? Cum poate fi stopat exodul masiv de specialiști, care a atins deja cote alarmante?
Oricât de cinic ar suna, Guvernul ar trebui să găsească o modalitate legală prin care banii pacienților să ajungă în continuare în buzunarele medicilor. Ministerul Sănătății este obligat să vină cu propuneri legislative, astfel încât acest lucru să se întâmple în continuare. Desigur, nu la nesfârșit, ci temporar. Până în momentul în care statul va reuși să reducă din corupția din Sănătate, una dintre cele mai extinse și nocive, care consumă anual resurse financiare imense.
Sănătatea a fost introdusă de președintele Klaus Iohannis în Strategia de Apărare a Țării, ceea ce înseamnă că lupta cu acest flagel se va intensifica. Indiferent că vorbim de marile rețele mafiote, sau de micile atenții oferite medicilor. Fără o soluție legală de finanțare parțială din buzunarul pacienților, mi-e teamă însă că sistemul sanitar va colapsa. Și așa e muribund.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.