Ovidiu Tender scapă de condamnarea din 2015. Omul de afaceri rămâne cu 30 de milioane de euro

Ovidiu Tender Sursa foto: EVZ

București. Ovidiu Tender a scăpat de condamnarea din 2015, pentru abuz în serviciu. Curtea de Apel a anulat sentința inițială pe motiv că infracțiunea a fost dezincriminată.

Instanța a decis să-i ridice sechestrul pentru recuperarea prejudiciului de circa 30 de milioane de euro și i-a anulat toate interdicțiile.

Ovidiu Tender scapă de condamnare

Judecătorii Curții de Apel București au decis să anuleze condamnarea omului de afaceri din anul 2015. Ovidiu Teder și Marian Iancu, un alt controversat om de afaceri, au fost condamnați pentru înşelăciune şi spălare de bani. Cei doi au fost acuzați de preluarea ilegală și prejudicierea companiei Carom SA Oneşti cu 140 de milioane de lei.

Ovidiu Tender şi Marian Iancu au fost trimişi în judecată în 2006 și au fost condamnați la 12 ani şi şapte luni, respectiv 14 ani de închisoare. Tender a fost a ispăşit 4 ani şi 6 luni din condamnarea pe care a avut-o.

Decizia Curții de Apel de anulare a acestei condamnări are la bază o reglementare ce dezincriminează infracțiunea de abuz în serviciu prin încălcarea legislației secundare. În 2016, Curtea Constituțională a dezincriminat abuzul în serviciu prin încălcarea de legislație secundară. Decizia are în vedere ordine de ministru, regulemente, orice acte normative care nu sunt legi sau ordonanțe de urgență.

Pe lângă anularea condamnării, instanța a ridicat sechestrul pentru recuperarea prejudiciului de circa 30 de milioane de euro în cazul lui Ovidiu Tender. Totodată, i-a anulat toate interdicțiile care i-au fost impuse prin sentința inițială. Decizia Curții de Apel este definitivă.

Instanța de judecată Sursa foto: arhiva EVZ

Ce spune Curtea de Apel

Decizia Curții de Apel care îl vizează pe Ovidiu Tender anulează decizia de executare a sumelor sechestrate pentru acoperirea prejudiciului stabilit.

„Încetează executarea măsurii de siguranţă a confiscării speciale, dispuse faţă de contestator până la concurenţa sumei de 162.993.336,8 lei, la care se adaugă majorările şi penalităţile aferente calculate potrivit sentinţei penale nr. 2858/16.12.2014 a Tribunalului Bucureşti – Secţia I penală, definitivă prin decizia penală nr. 862/A din data de 08.06.2015 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a penală în dosarul nr.28726./3/2006, şi drept consecinţă:

– ridică măsurile asigurătorii instituite până la concurenţa sumei de 162.993.336,8 lei, asupra bunurilor contestatorului; – încetează actele de executare silită cu privire la bunurile care, prin efectul confiscării speciale, nu au trecut în patrimoniul statului, la data prezentei decizii penale”, prevede decizia Curții de Apel București.

Puiu Popoviciu Sursa foto: Arhiva EVZ

Ovidiu Tender după Puiu Popoviciu

Sentința în cazul Tender a venit la câteva zile după o altă decizie, tot a Curții de Apel București, care a anulat condamnarea unui alt om de afaceri celebru. Este vorba despre Puiu Popoviciu. În cazul lui, ca și în cazul lui Ovidiu Tender, instanța a anulat condamnarea la șapte ani de închisoare și l-a achitat după revizuire.

Decizia în cazul Puiu Popoviciu a fost pronunțată pe 12 iulie. Și în cazul său, judecătoarea Curții de Apel București a ridicat sechestrul pe terenul de 224 de ha din Băneasa evaluat la 700 de milioane de euro.

Puiu Popoviciu a plecat din țară în 2017, înainte să se pronunțe sentința de condamnare. El a fost reținut în Marea Britanie, dar a ieșit de la închisoare. Omul de afaceri a plătit o cauțiune de 200.000 de lire. Cererea de extrădare formulată de autoritățile române a fost respinsă.