Nu, încă nu s-a anunțat găsirea unui cadavru în „Casa groazei” din Caracal, așa cum s-ar putea înțelege din titlu. Nu la acest gen de descoperire sinistră am să mă refer. Pur și simplu, cazul petrecut în celebrul oraș oltenesc îmi pare că a scos la iveală hoitul muribund al sistemului nostru social ce incubă și pe cel juridic. Oripilarea oamenilor, manifestată public, în stradă sau pe rețelele sociale, arată că duhoarea emanată de fiecare părticică pe care o dezvăluie jurnaliștii de investigații și specialiștii în psihologia crimei sau în practica judiciară va conduce, în final, la arderea hoitului pe rug. Pentru că așa, cu incompetența ridicată de clasa politică în vârful piramidelor sociale, cu răsturnarea aceasta de valori în toate eșaloanele statului, nu mai putem trăi!
Am să bifez cele mai flagrante episoade ale incompetenței, a mentalității viciate și chiar a nepăsării de care s-a dat dovadă în tragedia de la Caracal, lucruri care ne-au făcut să vedem limpede hoitul sistemului și să-i simțim putoarea. Prohodul politic pe care încearcă unii să-l cânte la căpătâiul acestei nenorocirii (care numai Dumnezeu știe câte vieți de copile implică!) nu trebuie băgat în seamă.
Politicienii sunt primii care ar trebui să răspundă pentru ce au creat o legislație prostă, cu multe deficiențe și neconcordațe, de ce au slăbit Ministerul de Interne, permițândule ofițerilor experimentați să se pensioneze la 40-45 de ani, de ce în structurile superioare ale Justiției au promovat magistrați slab pregătiți, proveniți majoritatea (așa cum se menționa într-un raport al Parlamentului European) din consilieri juridici sau oameni cu puțină experiență. Tot politicienii ne-au pricopsit cu acest STS, serviciu despre care ni s-a spus ba că nu a fost în stare să o localizeze pe Alexandra când a cerut disperată ajutorul, ba că nu are aparatura necesară care să indice locul cu precizie. Poliția susține oficial că STS i-a pus la dispoziție informații eronate, iar prin datele furnizate a făcut să întârzie și intervenția polițiștilor, trimiși aiurea la trei adrese.
Vom vedea cine a dat dovadă de o crasă incompetență șice s-a întâmplat cu cele trei puncte localizate pe harta virtuală în triunghiul numit doct ”felia de pizza”. Abia la a patra adresă, descoperită de polițiști după niște imagini de pe camere video stradale, se afla ”Casa groazei” a așa-zisului taximetrist și mecanic auto Gheorghe Dincă. Locul din care Alexandra sunase la 112 și spusese tot ce i se întâmplase, îl descrisese pe răpitor și casa în care era ținută sechestrată.
Curajoasă fată. Și extrem de încrezătoare că Poliția o va salva. De unde să știe mititica, la 15 ani, că polițiștii acționează într-un caz ca al ei doar sub comanda unui procuror, procuror care bălmăjește articolele din Codul de procedură penală și din Constituție și stopează intrarea echipei de poliție în casa suspectului până la ora 6 dimineața? Cum să-și imagineze Alexandra că un anume procuror Popescu nu știe ce spun articolele 159 și 293 din Codul de procedură penală și că în mintea lui se va instaura frica de a acționa, transmisă și polițiștilor pe care ea îi aștepta să o salveze din mâinile mizerabilului violator - ”gras și bătrân”, după cum se spune că îl descrisese operatorului de la 112!
Extrem de bine zice judecătoarea Dana Gârbovan, într-o postare pe facebook: „Nicio lege nu împiedică pătrunderea într-un spațiu, oricând și oriunde, pentru a salva viața unui copil. Nu trebuie să fii procuror sau judecător în penal pentru a ști asta. Dincolo de toate, indiferent de lege, nu se poate justifica alegerea siguranței locului de muncă în defavoarea salvării vieții unui om. Pur și simplu nu există comparație, dacă mai există o urmă de decență, moralitate și umanitate. Dacă și de ce au așteptat organele de ordine ora 6 pentru efectuarea percheziției vor decide anchetele în curs. Dar să justifici o astfel de potențială atitudine prin raportare la „frică” și modificări inexistente ale legii e incalificabil!”.
Vă întrebați cum a transmis ”frica” și incompetența procurorul de caz și șefilor polițiștilor trimiși să pătrundă în casa suspectului Dincă? Simplu. Ca și competență legală, procurorul conduce ancheta. El a ordonat că echipa de intervenție poate intra în imobil abia la ora 6.00. Șeful Poliției Caracal nu s-a opus, deși oamenii lui îi dăduseră toate informațiile, știa că la casa lui Dincă polițiștii lui ajunseseră după ce STS le indicase trei adrese greșite. L-a copleșit și pe el frica deoarece echipa lui făcuse peste zi trei percheziții cu mandat, total aiurea, iar dacă ordona intrarea în a patra casă fără mandat și fără aprobarea procurorului de caz, acțiunea s-ar fi putut sfârși rău pentru el și polițiști, mai ales dacă nu o descopereau acolo pe fată. Nu e o scuză, ci doar o stare de fapt, mult prea răspândită în sistemul polițienesc, care ar trebui stopată.
De ce a fost incompetent comisarul de la Caracal și de ce a fost demis?! Pentru că, la fel ca și procurorul, șeful Poliției este absolvent de drept și trebuia să cunoască prevederile Codului de procedură penală, să știe că legea îl apără dacă pătrunde într-un imobil ca intervenție pentru salvarea vieții unei persoane, și să își asume acțiunea rapidă și fără aprobarea procurorului speriat.
Desigur, e utopic să credem așa ceva după ce l-am auzit pe Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei, relatând cum șeful Poliției Caracal îi spunea tatălui fetei că aceasta e dusă după vreun iubit. De altfel, să fie clar: modul acesta de abordare polițienesc în cazurile de dispariții ale unor adolescente este des întâlnit în birourile oamenilor în uniformă, mai ales în orașelele de provincie sau la sate. S-au întâlnit, e drept, de multe ori și cu plecări voluntare din mijlocul familiei, fie că plecau cu iubiți, fie că erau racolate să meargă la muncă în străinătate. Dar, niciun polițist nu trebuie să aibă, din start, o asemenea abordare și să nu se gândească la posibilitatea că la mijoc poate fi și sechestrare, răpire, trafic de persoane sau omor. Cum au fost prelucrați polițiștii din toată țara după cazul din comuna Sânandrei, când un bărbat a sunat la 112 spunând că un individ îi taie ușa cu drujba și vrea să-l omoare, iar șeful de post a crezut că-i o glumă și a intervenit prea târziu, după ce victima fusese decapitată? Și sunt multe alte spețe în care se constată că flerul polițiștilor a murit, lăsând loc incompetenței și lenei.
Din păcate, ca să fim cinstiți până la capăt, aceeași notă de nepăsare se înregistrează și la nivelul comunității unde au loc astfel de atrocități. Oamenii înregistrează lucruri grave ce se petrec în apropierea lor, dar adoptă principiul ”nu mă bag, nu-i treaba mea”. Abia după ce se produce nenorocirea, i-ați văzut pe vecini cum povestesc în fața camerelor de luat vederi cât de multe lucruri rele știau despre criminal, violator, tâlhar, corupt, bătăuș etc. Nu-i în regulă nici atitudinea asta civică.
O vecina de-a lui Dincă povestea că, în urmă cu câțiva ani, acesta o luase și pe fata ei cu mașina, ar fi dus-o pe o rută ocolitoare și a abandonat-o în câmp. I-a fost rușine să spună că ar fi încercat să profite de copilă, așa cum i-a fost rușine să meargă să spună la poliție. O altă femeie a spus reporterilor că a lucrat în casa suspectului și că a plecat de acolo în momentul în care ”s-a dat” la ea. Toate activitățile anormale care se petreceau în ”Casa groazei” ies abia acum la iveală, dar niciun om din comunitate nu a sesizat vreodată poliția. Ne place sau nu, și aceste decupaje fac parte din hoitul sistemului care pute sub ochii noștri.
Am mai spus-o și o repet: Nu știm încă, pe bază de probe științifice, dacă Gheorghe Dincă a ucis-o pe Alexandra în acea casă și ce a făcut cu cadavrul ei. Individul neagă, dar nu a explicat în niciun fel cum de apelurile la 112 au fost date de pe telefonul lui. Sunt probe pentru care a fost arestat, dar lucrurile sunt încă neclare în ceea ce privește ororile petrecute la Caracal, cu dispariții de fete semnalate pe parcursul mai multor ani. Cu ajutor de la Poliția Națională, de la Parchetul General, SRI și alte structuri probabil că se va descoperi adevărul, așa cum, cu doar o zi înainte de dispariția Alexandrei, la Craiova și în locații din județul Dolj s-au făcut percheziții și, cu ajutor de peste ocean, s-a destructurat o rețea internațională de prostituție și de furt de pe carduri, rețea condusă de un interlop din Craiova și care-și avea cartierul general în Mexic. Să nu ne omorâm speranțele, dar nici să continuăm să credem că putem resuscita la cadavrul unui sistem!