Mulți oameni sunt împinşi de viață să învingă. Şi după o luptă crâncenă, îşi trăiesc în tăcere soarta de învingători.
Unii dintre ei însă acceptă să îşi destăinuie experiența, având puterea de a dărui altora povestea lor. Am întâlnit astfel de oameni. Femei, de diferite vârste, care au regăsit puterea să meargă mai departe. M-am încărcat cu povestea fiecăreia dintre ele. Şi le-am mulțumit, în sinea mea, pentru că au avut încredere şi mi-au dat voie să le ascult. Nu am cum să uit momentul în care Elena îmi povestea că nu boala în sine a fost coşmar pentru ea, ci faptul că, rămasă fără un sân şi nevoită fiind să ascundă acest lucru, începea să tremure de fiecare dată când cineva suna la uşa…Pentru că trebuia să îşi pună repede proteza, că să poată deschide, fără să stârnească suspiciuni… Iar asta se întâmpla după ce la serviciu era stigmatizată în fiecare zi drept o femeie cu handicap, care nu mai poate să muncească şi pentru care pensionarea era cam singura soluție…
Ca să nu mai spun că bărbatul de lângă ea alesese să plece şi să o lase singură. Doar că lucrurile au luat la un moment dat o întorsătură neaşteptat de bună: „Sunt sănătoasă şi fericită. Iar destinul a vrut să-mi acorde o a doua şansă! Uitațivă la mine! Nimeni n-ar putea şti că am avut cancer de sân! Reconstrucția sânului mi-a dat voie să simt că trupul meu este încă atractiv“ – aşa începe mărturia Elenei, care a trecut cu bine peste cancerul de sân, o boală care, depistată din timp, se poate vindeca. Luna octombrie marchează, în fiecare an, lupta împotriva cancerului de sân, prin informarea şi conştientizarea populației asupra faptului că ecografia mamară şi mamografia trebuie făcute periodic.
Sunt femei care nu ştiu că, depistat din timp, cancerul de sân se poate vindeca. Nu ştiu că au la dispoziție operații reconstructive care le pot reda golul pe care lipsa sânului îl lasă în sufletul, mintea şi viața celor afectate de această boală.
Dincolo de gravitatea pe care o reprezintă că boala, cancerul de sân alterează integritatea corporală a femeii. Golul pe care lipsa sânului îl lasă în sufletul, mintea şi viață acelei femei, nu poate fi înlocuit. Din contră, el poate provoca prăbuşiri interioare, izolări în fața oamenilor apropiați şi chiar autoizolări. Toate aceste repercusiuni ale mastectomiei pot fi înlăturate prin operația de reconstrucție a sânului — o intervenție chirurgicală despre care fiecare pacientă afectată de cancer de sân, ar trebui să ştie că se poate realiza.
Lipsa de informare a pacientelor şi nerecomandarea acestei operații de către medic, încă de la diagnosticarea bolii, fac ca reconstrucția de sân să rămână în foarte multe cazuri necunoscută.
Dar cea mai importantă rămâne depistarea precoce a acestei boli. Cu cât este depistată mai devreme, cu atât şansele de vindecare cresc. Iar lucrul acesta nu se poate face decât prin investigații specifice. Iar cele mai la îndemână rămân ecografia şi mamografia, dincolo de toate aberațiile scrise de persoane care nu au stat nicio oră într-o secție de oncologie sau de chirurgie reconstructivă. Despre care nu aş vrea să mai vorbesc. Mai bine v-aş mai spune povestea unei alte astfel de femei, peste care cancerul de sân nu a reuşit să lase nicio amprentă. Sau v-aş spune să aveți în continuare încredere în medicii din România. Că sunt buni, talentați şi tare inimoşi.