Desigur, mă refer la postul de televiziune, dar la fel de corect aș putea spune că acest pseudojurnalist Oreste a pângărit realitatea cotidiană prin scandalul pe care l-a provocat în redacția respectivă și, prin recul, în presă. Aceasta este supărarea mea care m-a făcut să reacționez pe marginea acestui subiect. Oreste Teodorescu nu este jurnalist, ci un regizor care n-a profesat niciodată. În ultimii ani, vine la televizor, țipă din studio la miniștri sau alți politicieni de zici că dacă i-ar avea în față i-ar trage de bărbi sau i-ar scuipa și vântură niște informații servite, fără niciun fel de probe.
M-am săturat ca noi, jurnaliștii care alergăm după știri importante pentru cititori, facem anchete și reportaje care implică bani și deplasări riscante, muncim câte 9-10 ore pe zi ca să punem articole proaspete pe site și să avem conținut interesant pentru ediția tipărită a ziarului, m-am săturat, zic, să fim comparați cu unul ca Oreste, care nu a făcut niciodată asta, în nicio redacție. Am văzut comentarii pe diverse site-uri și pe rețeaua facebook în care se cânta prohodul presei sau se milita pentru a nu mai avea încredere în jurnaliști, că sunt „vânduți politic”. M-a întristat. Pentru că jurnaliștii care NU și-au trădat meseria ca să devină activiști/propagandiști sau, mai grav, slujbași în solda unor politicieni au niște reguli deontologice bine stabilite.
Așa cum, în serviciile dumneavoastră, cititori sau telespectatori, există regulamente la care vă supuneți, tot așa ele există și în orice organizație de presă. Nu e corect să i se ceară lui Rareș Bogdan să se revolte public împotriva patronatului, când nici măcar nu se știe oficial ce a provocat interzicerea lui Oreste pe post. Nu e corect ca să i se tot spună să plece de la Realitatea, deoarece e posibil să stea fără serviciu o perioadă, dar, cel mai grav pentru fanii lui este să destabilizeze echipa și emisiunea „Jocuri de putere” să dispară sau să nu mai prezinte interes fără Rareș la pupitru. Abia atunci s-ar putea spune că „ciuma roșie” a învins.
Sâmbătă seară, Rareș Bogdan a anunțat că va reveni pe sticlă, că a avut o discuție lungă cu Cozmin Gușă și că s-au împăcat, că vor continua împreună, că va avea, ca și până acum, libertate editorială. Problemele lor, promisiunile lor, le vom urmări.
Totuși, de unde a pornit dintr-o dată scandalul care a răvășit Realitatea Tv? Imediat după izbucnirea lui Rareș Bogdan cerându-i lui Gușă demiterea directorului Edward Pastia, surse din post au susținut că îndepărtarea lui Oreste se trage de la Liviu Dragnea. Nu se prea lega, fiindcă toți cei din studioul lui Rareș comentau acid subiectul. Iar dacă Dragnea nu s-a răzbunat pe Rise Project, de ce s-ar fi împiedicat de Oreste?!
O explicație clară și logică, încât ar fi posibil să fie adevărată, a venit vineri seara de la jurnalistul de investigații Alexandru Căutiș, cel care a scris printre primii despre afacerile dubioase ale lui Dragnea și despre legătura lui cu Tel- Drum, în revistele Academia Cațavencu și Kamikaze. Căutiș, cel care a fost de două ori batjocorit de Oreste în emisiunea lui Rareș, susține că la mijloc au fost intervențiile lui Oreste în favoarea unui fost senator PSD, Traian Rece, latifundiar din Delta Dunării de pe vremea lui Adrian Năstase, cercetat acum pentru fapte de corupție de către DIICOT. Spune Alexandru Căutiș: „Între cele două percheziții ale DIICOT (18 oct.-22 nov.) la sediul Agrodelta Sireasa, „jurnalistul” l-a convins pe Rareș Bogdan să-l invite într- o emisiune pe Traian Rece. Din datele noastre, Rareș Bogdan a sistat discuția cu Rece chiar în timpul emisiunii, imediat ce a aflat, prin sms, de problemele grave ale latifundiarului”. Pe site-ul unde și-a publicat textul, Căutiș postează și documente prin care demonstrează că fostul senator a falsificat ștampila BNR pentru a-și atribui „o fictivă (scriptică) majorare de capital în societatea sa de 164 milioane de euro”. Și această faptă face parte din dosarul deschis de DIICOT. Căutiș a mai afirmat că, „din datele pe care le avem, Cozmin Gușă a fost informat despre acele probleme la rândul său. De aici suspendarea „jurnalistului”. Vă întrebați dacă „jurnalistul” știa de falsificarea ștampilei BNR și de faptul că Traian Rece utiliza un document cu ștampila BNR falsificată. Răspunsul este: Da. „Jurnalistul” nu numai că știa, dar și-a permis să și șantajeze pe acea persoană care i-a spus de problemă. Menționez că pun la dispoziția DIICOT toate datele mele în acest sens”.
Am vrut să mă conving dacă Oreste a adus vreodată vorba despre Rece în emisiunea lui Rareș, în perioada indicată de DIICOT Tulcea. În 1 noiembrie 2018, procurorii i-au atribuit calitatea de suspect lui Traian Rece, într-un dosar deschis în 2015. M-am oprit la prima înregistrare pe care am găsit-o, căci alții trebuie să-și piardă timpul cu asta. Eu i-am ascultat intervenția lui Oreste din 4 noiembrie. Îl interesa afacerile din Deltă, acolo unde este jupân, din anul 2000, Traian Rece. A spus Oreste: „Pentru că domnul Dragnea, punându-se rău chiar cu comisarii europeni ai PSD-ului, care vor să dea bani României și domnul Dragnea nu dorește pentru că nu poate lua șpagă, domnul Dragnea ăsta care vrea să fure din toții banii care circulă în România, inclusiv din fonduri europene… O să vedem cum a vizat 1,5 miliarde de euro din fonduri europene. Vrea să fure banii din Delta Dunării, domne! Vrea să-i bage în buzunar!”.
Ei, bine, dacă e așa, procurorii DIICOT vor putea să-i mai facă lui Dragnea un dosar penal, pe baza informațiilor și probelor deținute de Oreste! Până atunci, însă, am să vă povestesc eu de ce Traian Rece a apărut în schema asta televizată.
Latifundiarului din Deltă i-au expirat contractele de concesiune pentru aproape 10.000 de hectare de teren, încheiate cu 20 de ani în urmă cu Consiliul Județean Tulcea. Pe atunci, Traian Rece era în grațiile PSD. Acum nu mai e. Iar CJ Tulcea nu vrea să-i mai prelungească acele contracte. Război total. „Împroprietărirea” lui Rece este cunoscută de toți locuitorii din Deltă și de autorități. S-au reclamat multe abuzuri, jafuri, au existat anchete penale,iar presa a scris zeci de articole în anii 2000. Când am ajuns acolo, în 2002, oamenii din Tulcea și din Sulina vorbeau despre „stăpânii Deltei” și despre afacerile lor dubioase: Traian Rece, Alexandru Bittner și niște parlamentari UDMR. Vă imaginați că aceștia din urmă fuseseră aleși pe listele UDMR de tulceni și de pescarii lipoveni de la Gurile Dunării?!
În contextul de față e important să amintim ce alte fapte „de vitejie” a mai comis acest fost politician, exclus din PSD în 2003, trecut un pic prin PD și apoi ancorat în Partidul Dreptății Sociale din România (PDSR) de unde a ițit capul la alegerile din 2014, atunci când a pretins că e președintele interimar al partidului și că a strâns semnături și bani pentru candidatura lui Teodor Meleșcanu. Adevăratul președinte al PDSR și BEC (Biroul Electoral Central) au demonstrat că minte.
Tot Traian Rece a fost protagonistul unor țepe, care s-au lăsat cu procese. În 2003, uzând de relațiile sale, i-a luat un teren de 300 mp unui jurnalist, care i-a fost și consilier într-o perioadă, și l-a vândut unei românce stabilite în America. Jurnalistul obținuse terenul la o licitație pentru concesionare pe 49 de ani, se apucase să sape fundația casei, dar Rece a obținut de la Primăria Constanța anularea contractului.
O altă trebușoară urâtă a avut în centrul atenției tot o familie din State. Rece se împrietenise cu ea încă de pe vremea lui Ceaușescu. După 1990, s-au vizitat reciproc, legăturile s-au strâns. În 2003, când Traian Rece a ajuns ditamai senatorul și proprietar a 10.000 de hectare în Deltă, plus o vilă imensă pe malul Dunării, românii-americani au sosit iar în vizită. Atunci, soția senatorului, Mariana, s-a arătat distrusă că nu poate scoate din vamă un tir cu marfă deoarece nu are 120.000 de dolari pentru taxe. Prietenul din SUA a mers la bancă și i-a dat aproape toate economiile sale. Nu i-a mai văzut, așa că a fost nevoit să facă plângere la Parchet. Ziariștii de investigații, nu Oreste, au scris și de data aceasta.
Acum e groasă rău. Așa cum am spus, latifundiarul nu numai că e cercetat penal de DIICOT Tulcea, dar e la un pas să rămână fără cele 10.000 de hectare concesionate. Baronul PSD al Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, ar fi putut să acționeze mai rapid, să-i rezilieze primul contract, încheiat în 1998, dar a preferat să deschidă proces în instanță, care durează și durează… Funcţionarii CJ Tulcea, care se ocupă de administrarea patrimoniului public, raportaseră că SC Agrodelta Sireasa nu a cultivat, ani la rând, terenurile din Deltă sau le-a subînchiriat.
Despre toate acestea, „jurnalistul” Oreste nu a spus nimic și, în prietenia lui, l-a târît pe Rareș Bogdan și postul Realitatea într-un scandal mediatic urât. Mă aștept ca tot mai mulți jurnaliști onești să ia poziție și să spună „Ajunge!”.